MENU

piątek, 18 stycznia 2013

Pizza. Przepis na idealne ciasto.


Pizza. Ile osób -  tyle upodobań. I to dotyczy zarówno ciasta, jak i tego, co na nim. Ja podam Wam przepis na idealne, dla mnie, ciasto na pizzę. Nie sprawia kłopotu przy wyrabianiu, pięknie wyrasta i jest mięciutkie. A co położycie na nim? To już Wasza decyzja...


Ciasto na pizzę : (z tych proporcji robię okrągłą pizzę 26cm i prostokątną 20x30cm)
  • 2 szklanki mąki (szklanka 250ml)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej. Do szklanki z ciepłą wodę wkruszyć drożdże, dodać cukier i wszystko wymieszać. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne, bez grudek. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie, wbić w nie pięść, żeby je odgazować. Podzielić na dwie porcje, uformować pizzę. Ja blaszki wykładam papierem do pieczenia, który delikatnie natłuszczam olejem. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i układam ulubione dodatki. Jeżeli nie chcecie, aby ser mocno się przypiekł dodajcie go na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 - 30 minut. Pizza na zdjęciu była z pieczarkami, cebulą, serem brie, szynką, tuńczykiem, mozzarellą i cheddarem. Posypana suszonym oregano.

Sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa z kartonu (gęsty przecier z pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku (starte)
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • sól, pieprz
 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.  

 
 Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy20/8/14

    Na ile czasu odstawia sie ciasto by wyroslo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od drożdży i ich świeżości. Czasami jest to godzina, czasami 90 minut. Dlatego nie określiłam czasu wyrastania, ciasto musi podwoić swoją objętość.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.