niedziela, 26 maja 2013

Ciasto francuskie ze szparagami, fetą i czarnymi oliwkami.

Prosta przekąska na wzór tarty, tyle,że w prostokątnej formie i na cieście francuskim. Gotowe ciasto francuskie powoduje, że zyskujemy sporo czasu. 5 minut i pyszne danie wjeżdża na stół. Idealnie się sprawdzi na imprezie...A więc szybko, szybko, bo sezon na szparagi wkrótce się kończy :)


Składniki: (blaszka 20x30 cm)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szparagi (u mnie 9 dorodnych sztuk)
  • ok.60 g sera fety (można użyć też sera pleśniowego)
  • 10 szt. czarnych oliwek
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany kwaśnej
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1.  Szparagi należy opłukać i odłamać zdrewniałe końce - same ułamią się w odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać (bardzo duże, niemłode szparagi można obrać przy samych końcach). Jeśli szparagi są duże to dzielimy je na mniej więcej 5cm kawałki.
2. Wrzucamy je do garnka z gotującą się, posoloną wodą na 3-5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
3. Blaszkę (20 x 30 cm) smarujemy delikatnie masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
4. Wykładamy na blaszkę ciasto francuskie. Układamy na nim kawałki szparagów. 
5. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy 50 ml mleka i śmietany, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę i wszystko mieszamy dokładnie widelcem. Masę tą wylewamy na ciasto i szparagi.
6. Oliwki kroimy, układamy na cieście. 
7. Fetę kruszymy w palcach i również na ciasto.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 - 30 minut.
Smacznego!


czwartek, 23 maja 2013

Crumble dietetyczne. Rabarbarowo - bananowe.

Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Pyszne, ale... Co, jeśli ktoś jest na diecie? Tradycyjna kruszonka to masło i mąka...
Ale wcale nie musimy rezygnować z tego pysznego deseru, pod warunkiem, że "odchudzimy" naszą kruszonkę :) Wyszło bardzo smacznie i dietetycznie...Polecam!


Składniki:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 banany
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika ( ja użyłam gotowej mieszanki, drobno posiekanej: słonecznik, pestki dyni, owoce goji i nasiona chia)
  • szczypta cynamonu
Rabarbar obrać i pokroić na 1cm kawałki. Banany obrać i pokroić na plastry. Do owoców dodać 2 łyżki syropu z agawy. Wymieszać i odstawić. 
W misce wymieszać płatki owsiane z 1-2 łyżkami syropu z agawy, szczyptą cynamonu i ziarnami. 
W żaroodpornym naczyniu ułożyć owoce i przykryć kruszonką. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego!


poniedziałek, 20 maja 2013

Sałatka z mango, avocado i orzechami laskowymi

Przekąska na szybko. Do pracy, na piknik lub wycieczkę... Ciekawe połączenie smaków i orzeźwiający dressing. Polecam na ciepłe dni :)


Składniki:
  • opakowanie rukoli (100 g)
  • dojrzałe mango
  • dojrzałe avocado
  • dwie garści orzechów laskowych
Dressing:
  • sok z połówki limonki
  • łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 50 ml oliwy z oliwek
Rukolę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Avocado i mango obrać i pokroić w dużą kostkę. Orzechy podprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Kiedy będą zrumienione i chrupiące, przełożyć w ręcznik papierowy i lekko potrzeć, tak, żeby zrumieniona skórka zeszła. Posypać orzechami sałatkę. 
Składniki na sos wymieszać w szklance i polać sałatkę. Gotowe! Smacznego!


wtorek, 14 maja 2013

Domowy chleb tostowy. Łatwy.

Ulubiony moich dzieci. Domowy chleb tostowy - żółciutki od mąki kukurydzianej, miękki i ...szybko znika. Piekę kolejny bochenek, bo najbardziej smakuje opiekany w tosterze. Jeśli i Wasze dzieci lubią tostowane pieczywo, nie czekajcie dłużej...

Przepis znaleziony w "Pracowni wypieków".


Składniki: (keksówka 29x11 cm)

  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml cieplej wody
  • 2 łyżeczki syropu z agawy ( możemy zastąpić miodem)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g semoliny, drobno mielonej (ja używam mąki kukurydzianej)
  • 350 g mąki pszennej
1. Do miseczki pokruszyć drożdże i dodać wodę (całą). Wymieszać dokładnie, żeby drożdże rozpuściły się. Następnie dodać oliwę, sól, syrop z agawy.
2. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski.
3. Do mąki wlać płynne składniki i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
4. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrytej ściereczką na ok.40 - 60 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
5. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, Przekładamy ciasto, którego wierzch smarujemy oliwą lub olejem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy  do 200 stopni i pieczemy nasz chleb 30-35 minut. Studzimy bochenek na kratce.
Smacznego!


poniedziałek, 13 maja 2013

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Pogoda w Irlandii nie rozpieszcza. Wieje i pada...A ja na przekór wszystkiemu, serwuję rodzince ciasto typowo letnie :) Smaki przywołują wspomnienie ciepłych dni, w zaciszu domowym pałaszujemy kolejne kawałki i marzymy o wakacjach.
Ciasto i Wam polecam, bez względu na to jaką pogodę macie za oknem :)
Maślane, ucierane ciasto, w nim zatopione kawałki rabarbaru i truskawek a na to pyszna, chrupiąca kruszonka. Polecam!

Ciasto znalezione u Doroty na "Moich wypiekach".


Składniki na ciasto: (blaszka 20x30cm)

  • 170 g masła
  • 1 szklanka (250 ml) drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ( odsypać 1/4 szklanki, będzie nam potrzebna do owoców)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki i 2 łyżkami brązowego cukru.
2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać. 
3. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia się składników po każdym dodanym jajku. Dodać ekstrakt z wanilii, jeśli używamy. 
4. Do masy maślanej wsypać mąkę, wymieszać szpatułką. 
5. Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać, ułożyć owoce i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok.50-60 minut. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 





czwartek, 9 maja 2013

Lizaki z syropu z agawy. Home-made.

Kiedy maluchy chcą coś słodkiego, zaproponujcie im domowe lizaki. Mi pomysł na zrobienie takich lizaków przyszedł do głowy, kiedy zakupiłam butelkę jasnego syropu z agawy. Pyszny smak, lekko karmelowy, niski indeks glikemiczny, zdrowsza niż cukier to tylko kilka informacji o agawie ( więcej możecie przeczytać, np. tu) Co prawda nie miałam specjalnych foremek na lizaki, ale jakoś sobie poradziłam. Patyczki wbite były trochę nietypowo, ale czy to ważne od której strony liżemy lizaki? :)



Składniki (na 6 lizaków):
  • 100 ml syropu z agawy
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru muscovado 
Do garnka o grubym dnie dajemy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10- 15 minut. Trzeba mieszać delikatnie co jakiś czas, żeby nam się nie przypaliło. 
Foremkę (ja użyłam silikonowej foremki na lód) wstawiłam do garnka z zimną wodą, żeby foremka była mniej więcej do połowy swojej wysokości zanużona w wodzie.
Naszą bardzo gorącą! masę,  po zestawieniu z ognia mieszamy do czasu, aż powstała pianka nam zniknie i zobaczymy klarowny karmel. Wypełniamy foremkę. Wbijamy patyczki i zostawiamy do zastygnięcia na 1-2 godziny. Smacznego!  







 


poniedziałek, 6 maja 2013

Pieczeń z jajkiem. Wersja standard i dla Dukanowców.

Domowa pieczeń z jajkiem. Moje dzieci jadły ją z apetytem. Alternatywa dla wędlin sklepowych, niewiadomego składu, jeśli tylko postaramy się o dobrej jakości mięso mielone. Podam Wam dzisiaj dwa przepisy na wykonanie tej pieczeni: wersja standardowa i beztłuszczowa, dla tych, co są na diecie Dukana. 



Wersja standardowa.

Składniki: (keksówka 29x11 cm)
  • 800g mięsa mielonego (ja użyłam chudziutkiej wieprzowiny)
  • 1 jajko + 3 jajka ugotowane na twardo
  • bułka czerstwa (namoczyć ją w wodzie)
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • smalec gęsi lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli (smalec gęsi daje fajny smak)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy ( zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, świeża natka pietruszki, papryka słodka)
 Sposób wykonania:

1. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu gęsiego, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać starty czosnek.Mieszać od czasu do czasu, żeby cebula zeszkliła się. Odstawić.
2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać surowe jajko, namoczoną bułkę( nie trzeba jej bardzo dokładnie odcedzać z wody), przyprawy i lekko przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrobić dokładnie mięso.
3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej połowę mięsa. Na środku zrobić delikatne wgłębienie i ułożyć w nim ugotowane na twardo, obrane :) jajka. Całość przykryć resztą mięsa, delikatnie dociskając, żeby mięso otoczyło jajka. 
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut.
Smacznego!




Wersja dietetyczna (dieta Dukana)*

Składniki: (keksówka 29x11cm)
  • 800g mięsa drobiowego mielonego
  • 1 jajko surowe + 3 jajka ugotowane na twardo
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek otrąb pszennych
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy ( zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, świeża natka pietruszki, papryka słodka)
Sposób wykonania:
1. Cebulę podsmażna oleju parafinowym lub na suchej patelni teflonowej, dodając wodę, żeby cebula nam się nie spaliła. Dodać czosnek.
2. Mięso wymieszać z surowym jajkiem, otrębami i przyprawami. Możemy dodać dla zaostrzenia smaku łyżkę koncentratu pomidorowego bez cukru. Jeśli masa będzie za sucha możemy dodać kolejne surowe jajko. Dokładnie wyrobić.
3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej połowę mięsa. Na środku zrobić delikatne wgłębienie i ułożyć w nim ugotowane na twardo, obrane :) jajka. Całość przykryć resztą mięsa, delikatnie dociskając, żeby mięso otoczyło jajka. 
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pieczeń ok. 60 minut.
Smacznego!



 * niestety nie mam zdjęć pieczeni dietetycznej, ale wyglądała prawie identycznie jak ta standardowa

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly