MENU

wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik z czekoladą. Najprostszy przepis.

Mało pracy a efekt zachwycający. Sernik prosty jak stół, dzięki pieczeniu go w kąpieli wodnej. Idealnie kremowy, wilgotny, po prostu pyszny! Może to być Wasz popisowy numer na zbliżającą się sylwestrową noc :) 
Bardzo polecam!



Składniki: (tortownica 24cm) (inspirowałam się przepisem z "Moich wypieków)

Spód sernika: 
  • 160g ciastek czekoladowych typu Oreo
  • 30 g masła, roztopionego
Ciastka (całe) musimy pokruszyć. Najlepiej to zrobić w malakserze. Do pokruszonych ciastek wlewamy masło i mielimy jeszcze przez chwilę, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę ciasteczkową i dokładnie wylepiamy dno. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę serową:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ

  • 1kg sera na serniki (użyłam Piątnicy z wiaderka, możecie użyć twarogu zmielonego dwukrotnie)
  • serek mascarpone 250g
  • śmietanka 30 lub 36% - 250 ml
  • szklanka drobnego cukru do wypieków ( jeżeli lubimy bardziej słodkie serniki możemy dodać jeszcze kilka łyżek cukru)
  • całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • ziarenka z jednej laski wanilii
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy bardzo krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkiego.
Tortownicę po wyjęciu z lodówki musimy bardzo dokładnie owinąć folią aluminiową, najlepiej dwu-, trzykrotnie tak, żeby po włożeniu tortownicy do naczynia z wodą, nie dostała się ona do ciasta. Tak owiniętą tortownicę umieszczamy w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzątkiem. Po wsadzeniu tortownicy, woda powinna sięgać do połowy jej wysokości.
Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Masa serowa wypełni prawie całą tortownicę, ale sernik pieczony w kąpieli wodnej nie powinien urosnąć. Wkładamy blaszki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 90 minut. Studzimy sernik i ściągamy obręcz. Czekoladą dekorujemy kiedy sernik wystygnie.

Czekoladowa polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
Czekoladę i masło topimy w misce, ustawionej na garnku z wrzątkiem. Miska nie powinna dotykać wody. 

Smacznego! 




niedziela, 28 grudnia 2014

Zawijane roladki z łososiem i rukolą.

Najszybsza i najłatwiejsza przekąska, jaka do tej pory pojawiła się na tym blogu. I nawet przepisu za bardzo nie ma. Sami zobaczcie :)


Składniki:

  • tortilla(kilka sztuk)
  • opakowanie wędzonego łososia
  • rukola
  • serek śmietankowy (typu philadelphia)
Tortillę smarujemy serkiem typu philadelphia, na to kładziemy łososia i rukolę. Zawijamy dosyć ciasno i kroimy na 2 cm kawałki. 

Smacznego!

Śledź w sosie musztardowo - miodowym.

Łatwa do zrobienia przekąska śledziowa. W sam raz na zbliżający się sylwestrowy wieczór. 
Smacznego!


Składniki:
  • 6 filetów śledziowych
Jeśli śledź jest mocno słony, to moczymy go w mleku lub wodzie, przez kilka godzin lub przez całą noc. Odsączamy i kroimy na 2 cm kawałki.


Sos:

  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki ulubionej musztardy
  • 2- 3 łyżeczki łagodnej musztardy francuskiej z gorczycą
  • tymianek (świeży lub suszony) szczypta
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Łączymy ze śledziem. Zamykamy w słoiku lub pudełeczku i odstawiamy na dzień lub dwa. Po dwóch dniach śledź jest najsmaczniejszy. 

Smacznego!


poniedziałek, 22 grudnia 2014

Masa makowa z gotowego maku mielonego.


Masa makowa zrobiona samodzielnie to jest cały sekret udanych makowców. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Polecam!



Składniki: (gotowej masy makowej wyszło mi ok. 1,7 kg)

  • 3 opakowania maku mielonego ( 200g każda)
  • 600 ml mleka
  • 100 g orzechów (ja pomieszałam włoskie i pekan), możemy je podprażyć na suchej patelni
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g suszonej moreli niesiarkowanej
  • 150 g rodzynków  (użyłam mieszanki rodzynków i skórki pomarańczowej)
  • 8-10 pełnych łyżek miodu ( w zależności jak słodką masę lubimy)
  • otarta skórka z całej cytryny
  • ekstrakt migdałowy lub likier Amaretto (opcjonalnie)
  • 50 ml alkoholu do namoczenia rodzynków (opcjonalnie)-ja użyłam miodowej whisky
  • 1-2 łyżki masła
1. Rodzynki moczymy w alkoholu, możemy zrobić to dzień wcześniej. Po odsączeniu rodzynków alkoholu nie wylewamy, dodamy kilka łyżek do masy.
2. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cały mak. Mieszamy dokładnie na małym gazie. Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i  migdały. Odsączone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny, masło, morele, ekstrakt migdałowy i 5 łyżek alkoholu, w którym moczyły się rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy. 
Jeśli będziemy używać masy do makowców, to przed wyłożeniem jej na ciasto, delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno  2 białkami, które powinny nam zostać z przygotowań ciasta na makowce.

Przepis na pyszny makowiec znajdziecie TU (ilość masy makowej wystarczy Wam na 3 makowce z tego przepisu)i TU ( tutaj tej masy makowej nie zużyjecie całej, ale możecie ją wykorzystać np. do klusek czy kutii). 


sobota, 20 grudnia 2014

Boże Narodzenie. Przepisy.

Może komuś się przyda...
Kilka przepisów zebranych, wypróbowanych...
Zapraszam :) TU (klik, klik)

zdjęcie z sieci