niedziela, 27 kwietnia 2014

Chałka z kruszonką.

Pyszna, maślana, mięciutka chałka. Obowiązkowo z dużą ilością kruszonki. 


Składniki (1 duża chałka, pieczona bez foremki):

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 60 g masła, roztopionego
1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i dodajemy pokruszone drożdże. Zasypujemy je cukrem i połową ciepłego mleka. Zostawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Następnie dodajemy jajko, resztę mleka, wodę i ciepłe, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i miękkie. Jeśli za mocno się klei dosypujemy odrobinę mąki. Formujemy kulę, którą przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na mniej więcej godzinę, żeby wyrosło.
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je na blat i wbijamy w nie pięść (odgazowanie ciasta). Ponownie wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałeczek i zaplatamy je w warkocz. Zaplecioną chałkę przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrastania na pół godziny. Po tym czasie naszą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki drobnego cukru
Wszystkie składniki wyrobić między palcami. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy naszą chałkę ok. 30 - 35 minut.
Smacznego!


piątek, 11 kwietnia 2014

Babeczki owieczki.

Coś dla małych łasuchów, lubiących pianki marshmallows. Myślę, że także spodoba się im dekorowanie takich owieczek. Moją bazą były babeczki czekoladowe, ale możecie zrobić Wasze ulubione. Ważne tylko jest to, żeby babeczki nie były płaskie po upieczeniu. Owieczki będą lepiej się prezentowały. Dobrej zabawy Wam życzę...


Składniki na babeczki (12 szt.):
przepis z "Cioccolato gatto"
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady (dowolnej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka
1. Przesiać do miski: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodać cukier. Wymieszać wszystko.
2. Masło rozpuścić i ostudzić.
3. Czekoladę posiekać drobno.
4. W drugiej misce zmiksować jajka z mlekiem i ekstraktem z wanilii.
5. Do sypkich składników dodać masę jajeczną, roztopione masło. Mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz, krótko mieszamy.
6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto. Pieczemy w 180 stopniach, ok. 25 minut, do suchego patyczka. 


Składniki na krem:
  • 125 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Serek mascarpone zmiksować ze śmietanką i cukrem na gęsty krem. Wstawić do lodówki.

oraz:
  • marcepan ok. 150 g
  • pianki mini marshmallows ok. 150 g
  • 4 kostki gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • białe perełki
Mini marshmallows pokroić na połówki. Z marcepanu uformować głowy i uszy naszych owieczek. Do głowy przykleić uszy, oczy z perełek i narysować źrenice z roztopionej czekolady, wykałaczką odcisnąć nozdrza. Babeczki posmarować kremem. Przykleić głowę i połówki pianek. Żeby rozbić czarną owcę, pianki należy umoczyć w roztopionej ciemnej czekoladzie. Gotowe! Smacznego!







niedziela, 6 kwietnia 2014

Wielkanoc. Przepisy zebrane :)

Może się komuś przyda :) Kilka przepisów na Wielkanoc, w jednym miejscu. Wciąż ich niedużo, ale pracuję nad tym ;)
                                                                       
 klik klik tutaj


Dodaj napis

piątek, 4 kwietnia 2014

Szarlotka na kruchym cieście.

Klasyka wśród ciast. Moja modernizacja to dorzucenie do jabłek - jagód goji. Kruche ciasto i ciemne od cynamonu jabłka, podsmażone z cukrem muscovado. Pysznie wyszło. Nie czekajcie do jesieni z tym ciastem, wiosną też smakuje wybornie.


Składniki na ciasto:
(ciasto kruche z  "Kwestii Smaku")

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 cukier waniliowy (15g)
  • 4 jajka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na blat. Dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i masło. Wszystko posiekać nożem, dodać 3 żółtka (białka zostawić na pianę) i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto ( nie przejmować się, jeśli masa będzie sprawiała wrażenie suchego piasku - masło zmięknie i wszystko połączy się w gładkie ciasto) :) Ciacho dzielimy na dwie części, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażarki.

Jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • 100 g brązowego, ciemnego cukru muscovado
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • garść jagód goji (można dać rodzynki lub pominąć ten krok)
Jabłka obieramy i kroimy na niedużą kostkę. Wkładamy je do garnka i podsmażamy (na małym ogniu) z sokiem z pomarańczy, cukrem, esencją waniliową i przyprawami. Płyn powinien odparować, wtedy mieszamy często, żeby jabłka się nie przypaliły. Dodajemy jagody lub rodzynki. Studzimy.

Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania pozostały cukier (1/4 szklanki). Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Prostokątną formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyrównać i lekko docisnąć. Wyłożyć jabłka, wyrównać i wyłożyć ubitą pianę z białek. Zetrzeć drugą część ciasta na wierzch. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 1 godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!



I przypominam o prezentach dla Was :)

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly