Masa makowa zrobiona samodzielnie to jest cały sekret udanych makowców. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Polecam!
Składniki: (gotowej masy makowej wyszło mi ok. 1,7 kg)
- 3 opakowania maku mielonego ( 200g każda)
- 600 ml mleka
- 100 g orzechów (ja pomieszałam włoskie i pekan), możemy je podprażyć na suchej patelni
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g suszonej moreli niesiarkowanej
- 150 g rodzynków (użyłam mieszanki rodzynków i skórki pomarańczowej)
- 8-10 pełnych łyżek miodu ( w zależności jak słodką masę lubimy)
- otarta skórka z całej cytryny
- ekstrakt migdałowy lub likier Amaretto (opcjonalnie)
- 50 ml alkoholu do namoczenia rodzynków (opcjonalnie)-ja użyłam miodowej whisky
- 1-2 łyżki masła
1. Rodzynki moczymy w alkoholu, możemy zrobić to dzień wcześniej. Po odsączeniu rodzynków alkoholu nie wylewamy, dodamy kilka łyżek do masy.
2. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cały mak. Mieszamy dokładnie na małym gazie. Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i migdały. Odsączone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny, masło, morele, ekstrakt migdałowy i 5 łyżek alkoholu, w którym moczyły się rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Jeśli będziemy używać masy do makowców, to przed wyłożeniem jej na ciasto, delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno 2 białkami, które powinny nam zostać z przygotowań ciasta na makowce.
Przepis na pyszny makowiec znajdziecie TU (ilość masy makowej wystarczy Wam na 3 makowce z tego przepisu)i TU ( tutaj tej masy makowej nie zużyjecie całej, ale możecie ją wykorzystać np. do klusek czy kutii).
Jeśli będziemy używać masy do makowców, to przed wyłożeniem jej na ciasto, delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno 2 białkami, które powinny nam zostać z przygotowań ciasta na makowce.
Przepis na pyszny makowiec znajdziecie TU (ilość masy makowej wystarczy Wam na 3 makowce z tego przepisu)i TU ( tutaj tej masy makowej nie zużyjecie całej, ale możecie ją wykorzystać np. do klusek czy kutii).
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńIle masła?
OdpowiedzUsuń1-2 łyżki. Już dopisuję.
Usuńbyło napisane w przepisie :)
UsuńBrzmi smakowicie, jutro zaczynam działać :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńCzy mak sparzony mlekiem nie skiśnie przez kilka dni? Co byś powiedziała aby zalać go wodą?
OdpowiedzUsuńSkoro gotowa masa makowa może jakiś czas poczekać w lodówce, to myślę, że nic złego nie powinno się dziać... Ale może dla pewności mak połączyć z mlekiem tuż przed robieniem masy makowej?
UsuńGotowa masa makowa jest tak nafaszerowana , że i rok poczeka.
Usuńile bialek?
OdpowiedzUsuń2 białka z jajek, których używaliśmy do przygotowania ciasta na makowce
UsuńPrzepis rewelacyjny a kutia pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńA dlaczego ta masa jest niesłodka. Nie ma ani cukru, ani miodu, ani żadnych słodkich zamienników ......?
OdpowiedzUsuńwystarczy dokładnie przeczytać przepis!
Usuńnajlepszy przepis na masę makową
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńSuper prosty i szybki przepis nie tyle "dla leniuchów", co dla nowoczesnych lubiących oszczędzać czas. Ja dodam od siebie że najpierw zagotowuję mleko z masłem i do gorącego wsypuję mak. Ciut wygodniej.
OdpowiedzUsuńKażda podpowiedź mile widziana :) Pozdrawiam.
UsuńW tym roku podejmuję wyzwanie z mielonym makiem, zobaczymy😏
OdpowiedzUsuńWszystko się uda :) Jestem pewna :)
UsuńRewelacyjny przepis! Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie poza tym, że dodałam odrobinę więcej bakalii. 10 łyżek miodu dodane do masy było w sam raz, wcale nie za słodkie. Przepis prosty, szybki a rezultat super smaczny. Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało i się wszystko udało :) Pozdrawiam!
UsuńSuper przepis dodam tylko e ja antytalent do wypiekow - robie biszkopt na rolade smarują expresowo masą do lodoweczki i rolada cud miod. Probowalam z gotową masą ale to sam cukier a tutaj daje tyle ile miodziku DZIEKI DZIEKI DZIEKI
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam
UsuńJak długo trzeba podgrzewać mak z dodatkami
OdpowiedzUsuńZeby się wszystko dobrze połączyło, chwileczkę
OdpowiedzUsuńZawsze mielilam mak sama.W tym roku podejmuję wyzwanie z gotowego mielonego maku(suchego)dla ułatwienia sobie pracy.Oby byla masa pyszna.
OdpowiedzUsuńBędzie pyszna. Gwarantuję 😊
UsuńDzięki za ten przepis! Jest ekstra! Jest idealna, wilgotna ale nie pływa. Ja daje trochę mniej miodu (sprawa gustu).
OdpowiedzUsuńOczywiście, że może być słodsza 😊
UsuńPrzepraszam, a co słodzi te masę makową - bo jakoś nie widzę w przepisie ani miodu a nie cukru????
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie- 8-10 łyżek miodu dajemy...
UsuńZrobilam mase makowa i jest bardzo dobra,ale chcialamzapytac czy moge z tej masy zrobic Makownik japonski? Jesli tak ,to moglaby pani polecic jakis przepis?
OdpowiedzUsuń