poniedziałek, 22 grudnia 2014

Masa makowa z gotowego maku mielonego.


Masa makowa zrobiona samodzielnie to jest cały sekret udanych makowców. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Polecam!



Składniki: (gotowej masy makowej wyszło mi ok. 1,7 kg)

  • 3 opakowania maku mielonego ( 200g każda)
  • 600 ml mleka
  • 100 g orzechów (ja pomieszałam włoskie i pekan), możemy je podprażyć na suchej patelni
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g suszonej moreli niesiarkowanej
  • 150 g rodzynków  (użyłam mieszanki rodzynków i skórki pomarańczowej)
  • 8-10 pełnych łyżek miodu ( w zależności jak słodką masę lubimy)
  • otarta skórka z całej cytryny
  • ekstrakt migdałowy lub likier Amaretto (opcjonalnie)
  • 50 ml alkoholu do namoczenia rodzynków (opcjonalnie)-ja użyłam miodowej whisky
  • 1-2 łyżki masła
1. Rodzynki moczymy w alkoholu, możemy zrobić to dzień wcześniej. Po odsączeniu rodzynków alkoholu nie wylewamy, dodamy kilka łyżek do masy.
2. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cały mak. Mieszamy dokładnie na małym gazie. Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i  migdały. Odsączone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny, masło, morele, ekstrakt migdałowy i 5 łyżek alkoholu, w którym moczyły się rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy. 
Jeśli będziemy używać masy do makowców, to przed wyłożeniem jej na ciasto, delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno  2 białkami, które powinny nam zostać z przygotowań ciasta na makowce.

Przepis na pyszny makowiec znajdziecie TU (ilość masy makowej wystarczy Wam na 3 makowce z tego przepisu)i TU ( tutaj tej masy makowej nie zużyjecie całej, ale możecie ją wykorzystać np. do klusek czy kutii). 


13 komentarzy:

  1. Anonimowy22/12/14

    Ile masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1-2 łyżki. Już dopisuję.

      Usuń
    2. było napisane w przepisie :)

      Usuń
  2. Anonimowy22/12/14

    Brzmi smakowicie, jutro zaczynam działać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy20/12/15

    Czy mak sparzony mlekiem nie skiśnie przez kilka dni? Co byś powiedziała aby zalać go wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro gotowa masa makowa może jakiś czas poczekać w lodówce, to myślę, że nic złego nie powinno się dziać... Ale może dla pewności mak połączyć z mlekiem tuż przed robieniem masy makowej?

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. 2 białka z jajek, których używaliśmy do przygotowania ciasta na makowce

      Usuń
  5. Anonimowy8/1/17

    Przepis rewelacyjny a kutia pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy18/2/17

    A dlaczego ta masa jest niesłodka. Nie ma ani cukru, ani miodu, ani żadnych słodkich zamienników ......?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy dokładnie przeczytać przepis!

      Usuń
  7. Anonimowy29/3/17

    najlepszy przepis na masę makową

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly