poniedziałek, 22 grudnia 2014

Masa makowa z gotowego maku mielonego.


Masa makowa zrobiona samodzielnie to jest cały sekret udanych makowców. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Polecam!



Składniki: (gotowej masy makowej wyszło mi ok. 1,7 kg)

  • 3 opakowania maku mielonego ( 200g każda)
  • 600 ml mleka
  • 100 g orzechów (ja pomieszałam włoskie i pekan), możemy je podprażyć na suchej patelni
  • 50 g migdałów bez skórki
  • 50 g suszonej moreli niesiarkowanej
  • 150 g rodzynków  (użyłam mieszanki rodzynków i skórki pomarańczowej)
  • 8-10 pełnych łyżek miodu ( w zależności jak słodką masę lubimy)
  • otarta skórka z całej cytryny
  • ekstrakt migdałowy lub likier Amaretto (opcjonalnie)
  • 50 ml alkoholu do namoczenia rodzynków (opcjonalnie)-ja użyłam miodowej whisky
  • 1-2 łyżki masła
1. Rodzynki moczymy w alkoholu, możemy zrobić to dzień wcześniej. Po odsączeniu rodzynków alkoholu nie wylewamy, dodamy kilka łyżek do masy.
2. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cały mak. Mieszamy dokładnie na małym gazie. Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i  migdały. Odsączone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny, masło, morele, ekstrakt migdałowy i 5 łyżek alkoholu, w którym moczyły się rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy. 
Jeśli będziemy używać masy do makowców, to przed wyłożeniem jej na ciasto, delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno  2 białkami, które powinny nam zostać z przygotowań ciasta na makowce.

Przepis na pyszny makowiec znajdziecie TU (ilość masy makowej wystarczy Wam na 3 makowce z tego przepisu)i TU ( tutaj tej masy makowej nie zużyjecie całej, ale możecie ją wykorzystać np. do klusek czy kutii). 


34 komentarze:

  1. Anonimowy22/12/14

    Ile masła?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy22/12/14

    Brzmi smakowicie, jutro zaczynam działać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy20/12/15

    Czy mak sparzony mlekiem nie skiśnie przez kilka dni? Co byś powiedziała aby zalać go wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro gotowa masa makowa może jakiś czas poczekać w lodówce, to myślę, że nic złego nie powinno się dziać... Ale może dla pewności mak połączyć z mlekiem tuż przed robieniem masy makowej?

      Usuń
    2. Gotowa masa makowa jest tak nafaszerowana , że i rok poczeka.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. 2 białka z jajek, których używaliśmy do przygotowania ciasta na makowce

      Usuń
  5. Anonimowy8/1/17

    Przepis rewelacyjny a kutia pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy18/2/17

    A dlaczego ta masa jest niesłodka. Nie ma ani cukru, ani miodu, ani żadnych słodkich zamienników ......?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy29/3/17

    najlepszy przepis na masę makową

    OdpowiedzUsuń
  8. Super prosty i szybki przepis nie tyle "dla leniuchów", co dla nowoczesnych lubiących oszczędzać czas. Ja dodam od siebie że najpierw zagotowuję mleko z masłem i do gorącego wsypuję mak. Ciut wygodniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda podpowiedź mile widziana :) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. W tym roku podejmuję wyzwanie z mielonym makiem, zobaczymy😏

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjny przepis! Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie poza tym, że dodałam odrobinę więcej bakalii. 10 łyżek miodu dodane do masy było w sam raz, wcale nie za słodkie. Przepis prosty, szybki a rezultat super smaczny. Bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i się wszystko udało :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Anonimowy5/2/19

    Super przepis dodam tylko e ja antytalent do wypiekow - robie biszkopt na rolade smarują expresowo masą do lodoweczki i rolada cud miod. Probowalam z gotową masą ale to sam cukier a tutaj daje tyle ile miodziku DZIEKI DZIEKI DZIEKI

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo trzeba podgrzewać mak z dodatkami

    OdpowiedzUsuń
  13. Zeby się wszystko dobrze połączyło, chwileczkę

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze mielilam mak sama.W tym roku podejmuję wyzwanie z gotowego mielonego maku(suchego)dla ułatwienia sobie pracy.Oby byla masa pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki za ten przepis! Jest ekstra! Jest idealna, wilgotna ale nie pływa. Ja daje trochę mniej miodu (sprawa gustu).

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepraszam, a co słodzi te masę makową - bo jakoś nie widzę w przepisie ani miodu a nie cukru????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest napisane w przepisie- 8-10 łyżek miodu dajemy...

      Usuń
  17. Zrobilam mase makowa i jest bardzo dobra,ale chcialamzapytac czy moge z tej masy zrobic Makownik japonski? Jesli tak ,to moglaby pani polecic jakis przepis?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly