Łatwa do zrobienia przekąska śledziowa. W sam raz na zbliżający się sylwestrowy wieczór.
Smacznego!
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
Jeśli śledź jest mocno słony, to moczymy go w mleku lub wodzie, przez kilka godzin lub przez całą noc. Odsączamy i kroimy na 2 cm kawałki.
Sos:
- 3 łyżki kwaśniej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżeczki ulubionej musztardy
- 2- 3 łyżeczki łagodnej musztardy francuskiej z gorczycą
- tymianek (świeży lub suszony) szczypta
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Łączymy ze śledziem. Zamykamy w słoiku lub pudełeczku i odstawiamy na dzień lub dwa. Po dwóch dniach śledź jest najsmaczniejszy.
Smacznego!
mój ulubiony
OdpowiedzUsuń