niedziela, 28 grudnia 2014

Śledź w sosie musztardowo - miodowym.

Łatwa do zrobienia przekąska śledziowa. W sam raz na zbliżający się sylwestrowy wieczór. 
Smacznego!


Składniki:
  • 6 filetów śledziowych
Jeśli śledź jest mocno słony, to moczymy go w mleku lub wodzie, przez kilka godzin lub przez całą noc. Odsączamy i kroimy na 2 cm kawałki.


Sos:

  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki ulubionej musztardy
  • 2- 3 łyżeczki łagodnej musztardy francuskiej z gorczycą
  • tymianek (świeży lub suszony) szczypta
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Łączymy ze śledziem. Zamykamy w słoiku lub pudełeczku i odstawiamy na dzień lub dwa. Po dwóch dniach śledź jest najsmaczniejszy. 

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly