niedziela, 22 grudnia 2013

Makowiec krucho-drożdżowy. Przepis II.

To jest przepis ze starego zeszytu mojej B. Makowiec jest pyszny. Długo zachowuje świeżość w odróżnieniu od makowców drożdżowych. Dzięki kilku wskazówkom, skórka nie powinna oddzielić się od ciasta, więc sukces murowany. Polecam!



Składniki (3 duże makowce):
  • 4 szklanki mąki KRUPCZATKI ( szklanka 250 ml)
  • 200 g masła zimnego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • śmietana kwaśna 18% - 250 ml
  • 100 g drożdży
  • 1 jajko i 4 żółtka (białka odłożyć, 2 białka odłożyć do oddzielnej miski, ubijemy je do masy makowej)
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić.
2. Mąkę przesiać na blat, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i cukier puder. Posiekać wszystko. 
3. Do mąki dodać drożdże wymieszane ze śmietaną, jajko i 4 żółtka oraz cukier waniliowy. Zagnieść szybko ciasto, które nie powinno się lepić do rąk (podsypać mąką) 
4. Ciasto podzielić na trzy, równe części. Rozwałkować pierwszą część na prostokąt, ja rozwałkowuję cienko (ok.1 cm). 
5. Posmarować ciasto roztrzepanym białkiem i rozłożyć masę makową(wymieszaną z ubitymi na sztywną pianę białkami), pamiętając, żeby zostawić ok. 3cm od brzegu wolnego ciasta, bez maku.
6. Zwijać ciasto w rulon, wzdłuż krótszego boku. Końce zlepić i podwinąć pod spód ciasta. CIASTO NAKŁUĆ WYKAŁACZKĄ. Skórka powinna przylegać do masy po takim nakłuciu.
7. Zwinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i zawinąć DWUKROTNIE  w papier do pieczenia, pozostawiając ok. 1-2 cm luzu, pomiędzy ciastem a papierem. Papier można dodatkowo spiąć wykałaczkami. Końce papieru zostawiamy otwarte. Czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Zostawiamy na blaszce, w odstępach, na ok. 0,5 h  do wyrośnięcia.
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasze 3 makowce przez 35 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzimy. Kiedy makowce są lekko ciepłe możemy polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Masa makowa:
  • możemy użyć gotowej masy makowej ( ja używam masy Bakalland)- jedna puszka wystarczyła mi na dwa makowce
  • kilka rad odnośnie masy makowej z puszek: masa ta niestety zawiera w sobie bardzo dużo wody, co może powodować zakalca w cieście. Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w 70 stopniach przez ok.2h, można ją też odparować w garnku, pilnując, żeby mak się nie przypalił. Dodanie dużej ilości bakalii też pomoże nam uniknąć zakalca. Do tak wysuszonej masy makowej dodajemy białka z dwóch jaj, ubite na sztywną pianę. 
lub robimy sami masę makową:
  • 500 g suchego maku
  • ok.1/2 litra mleka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g masła
  • 2 białka
  • 30 g blanszowanych, posiekanych migdałów
  • 30 g rodzynków
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dobrze odcedzić, najlepiej przez gazę a następnie zmielić dwu lub trzykrotnie. Zmielony mak przełożyć do garnka, dodać masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając.Masę ostudzić i wymieszać z rumem. Białka, które zostały nam z przygotowań ciasta, ubić na sztywną masę i dodać do masy makowej. Wymieszać.

TUTAJ znajdziecie przepis na masę makową przygotowaną z gotowego maku zmielonego. Polecam!

Smacznego!!!



17 komentarzy:

  1. Anonimowy21/1/14

    śliczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy11/12/14

    A jakie pani dodawala bakalie i w jakich proporcjach ?
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w masie makowej z puszki są już bakalie, chociaż oczywiście można dodać coś od siebie :) A jeśli masę makową robimy sami, to podałam w przepisie co nam będzie potrzebne.

      Usuń
  3. Anonimowy12/12/14

    Tak wiem , ze sa lecz myslalam ze do gotowej pani dodaje cos od siebie np orzechy ;)
    Dziekuje za odpowiedz
    Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy20/12/14

    ten przepis jest super

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy18/12/15

    nie jadłam lepszego makowca

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny, wiem , bo robię taki sam. I jak ładnie zwinięty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy21/12/15

    czy na czas pieczenia odwijamy papier z makowców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, pieczemy ciasto w takim właśnie rulonie ( można dodatkowo spiąć wykałaczką, żeby się nie rozwinął), to pozwoli nam zachować kształt ciasta i makowiec nam się nie rozrośnie.

      Usuń
    2. Jeszcze uzupełnię, że zostawiamy w rulonie trochę miejsca na wyrośnięcie ciasta, ale rulon pozwoli nam kontrolować ten kształt :)

      Usuń
  8. Anonimowy17/3/16

    Makowiec pycha ! A masa z Pani przepisu z mielonego maku obled ! Ulubione ciacho mojego meza !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Anonimowy16/12/16

    Czy można zastąpić krupczatkę mąką tortową

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy21/12/16

    Super przepis ! Juz drugi raz wracam do niego, makowce wychodza cudowne i nie pekaja. Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly