To jest przepis ze starego zeszytu mojej Mamy. Makowiec jest pyszny. Długo zachowuje świeżość w odróżnieniu od makowców drożdżowych. Dzięki kilku wskazówkom, skórka nie powinna oddzielić się od ciasta, więc sukces murowany. Polecam!
Masa makowa: (gotowej masy makowej wyszło mi ok. 1,7 kg)
- 3 opakowania maku mielonego ( 200g każda)
- 600 ml mleka
- 100 g orzechów (ja pomieszałam włoskie i pekan), możemy je podprażyć na suchej patelni
- 50 g migdałów bez skórki
- 50 g suszonej moreli niesiarkowanej
- 150 g rodzynków (użyłam mieszanki rodzynków i skórki pomarańczowej)
- 8-10 pełnych łyżek miodu ( w zależności jak słodką masę lubimy)
- otarta skórka z całej cytryny
- ekstrakt migdałowy lub likier Amaretto (opcjonalnie)
- 50 ml alkoholu do namoczenia rodzynków (opcjonalnie)-ja użyłam miodowej whisky
- 1-2 łyżki masła
1. Rodzynki moczymy w alkoholu, możemy zrobić to dzień wcześniej. Po odsączeniu rodzynków alkoholu nie wylewamy, dodamy kilka łyżek do masy.
2. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cały mak. Mieszamy dokładnie na małym gazie. Mak u mnie od razu wchłonął całe mleko i masa była dosyć gęsta. Cały czas podgrzewając mak i pamiętając o mieszaniu dodajemy: posiekane drobno orzechy, podprażone i migdały. Odsączone rodzynki, miód, otartą skórkę z cytryny, masło, morele, ekstrakt migdałowy i 5 łyżek alkoholu, w którym moczyły się rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy.
Dwa odłożone białka, które nam zostaną przy robieniu ciasta ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z wystudzoną masą makową. Jeżeli robisz masę wcześniej, a makowce planujesz piec np. na następny dzień, to nie dodawaj piany do masy, zrób to bezpośrednio przed nakładaniem jej na ciasto.
Składniki na ciasto (3 duże makowce):
- 4 szklanki mąki KRUPCZATKI ( szklanka 250 ml)
- 200 g masła zimnego
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- śmietana kwaśna 18% - 250 ml
- 100 g drożdży
- 1 jajko i 4 żółtka (białka odłożyć, 2 białka odłożyć do oddzielnej miski, ubijemy je do masy makowej)
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić.
2. Mąkę przesiać na blat, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i cukier puder. Posiekać wszystko.
3. Do mąki dodać drożdże wymieszane ze śmietaną, jajko i 4 żółtka oraz cukier waniliowy. Zagnieść szybko ciasto, które nie powinno się lepić do rąk (podsypać mąką)
4. Ciasto podzielić na trzy, równe części. Rozwałkować pierwszą część na prostokąt, ja rozwałkowuję cienko (ok.1 cm).
5. Posmarować ciasto roztrzepanym białkiem i rozłożyć masę makową(wymieszaną z ubitymi na sztywną pianę białkami), pamiętając, żeby zostawić ok. 3cm od brzegu wolnego ciasta, bez maku.
6. Zwijać ciasto w rulon, wzdłuż krótszego boku. Końce zlepić i podwinąć pod spód ciasta. CIASTO NAKŁUĆ WYKAŁACZKĄ. Skórka powinna przylegać do masy po takim nakłuciu.
7. Zwinięte ciasto zawinąć DWUKROTNIE w papier do pieczenia, pozostawiając ok. 1-2 cm luzu, pomiędzy ciastem a papierem. Papier można dodatkowo spiąć wykałaczkami. Końce papieru zostawiamy otwarte. Czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Zostawiamy na blaszce, w odstępach, na ok. 0,5 h do wyrośnięcia.
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy nasze 3 makowce przez ok.50 minut, do zbrązowienia skórki. Studzimy. Kiedy makowce są lekko ciepłe możemy polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
śliczne
OdpowiedzUsuń:) prawda?
UsuńA jakie pani dodawala bakalie i w jakich proporcjach ?
OdpowiedzUsuńIwona
w masie makowej z puszki są już bakalie, chociaż oczywiście można dodać coś od siebie :) A jeśli masę makową robimy sami, to podałam w przepisie co nam będzie potrzebne.
UsuńTak wiem , ze sa lecz myslalam ze do gotowej pani dodaje cos od siebie np orzechy ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam Iwona
ten przepis jest super
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
Usuńnie jadłam lepszego makowca
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, wiem , bo robię taki sam. I jak ładnie zwinięty!
OdpowiedzUsuńczy na czas pieczenia odwijamy papier z makowców?
OdpowiedzUsuńNie, pieczemy ciasto w takim właśnie rulonie ( można dodatkowo spiąć wykałaczką, żeby się nie rozwinął), to pozwoli nam zachować kształt ciasta i makowiec nam się nie rozrośnie.
UsuńJeszcze uzupełnię, że zostawiamy w rulonie trochę miejsca na wyrośnięcie ciasta, ale rulon pozwoli nam kontrolować ten kształt :)
UsuńMakowiec pycha ! A masa z Pani przepisu z mielonego maku obled ! Ulubione ciacho mojego meza !!
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze. Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńCzy można zastąpić krupczatkę mąką tortową
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam.
UsuńSuper przepis ! Juz drugi raz wracam do niego, makowce wychodza cudowne i nie pekaja. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.Irena
OdpowiedzUsuńCzy ciasto nakłuwamy na całej powierzchni rolady czy tylko w kilku miejscach?
OdpowiedzUsuńW kilku miejscach wystarczy...
UsuńCzy pierwsze zrobić mase makową ? Bo zrobiłam najpierw ciasto i może się przegarowało. Czy mak mielony z paczki zamoczyc na kilka godzin ?
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga, ja zaczynam od zrobienia masy makowej. Zaraz to dopiszę w przepisie. Maku mielonego nie trzeba moczyć.
UsuńRewelacyjny przepis, od kilku lat co roku robie makowce z tego przepisu i stały się wręcz LEGENDARNE :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis 😊😍 🙏🏻
Miło mi to słyszeć 🤗
UsuńCzy można te makowce piec w blaszkach, bez zawijania w papier?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam...
UsuńWitam a mozna zastosowac suszone drozdze?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam...
UsuńBędę piekła według Twojego przepisu dzięki a jaki wyjdzie to się pochwalę
OdpowiedzUsuńSuper
UsuńZwijamy wzdłuż krótszego boku ??🤔
OdpowiedzUsuńW każdym innym przepisie czytam, że wzdłuż dłuższego 🙈
Czy ten makowiec jest pieczony w foremce czy na blaszce od piekarnika?
OdpowiedzUsuńCzy z polpwy porcji wyjda mi dwa male makowce?
Bez foremki, powinny wyjsc dwa małe.
Usuń