środa, 4 grudnia 2013

Korzenne babeczki z powidłami.

Bardzo smaczne babeczki, mocno korzenne, wilgotne. Idealne na zbliżający się okres świąteczny. Dobrze komponują się z powidłami śliwkowymi, ale myślę, że inne nadzienie też się sprawdzi, np. budyń lub czekolada. Przepis od Doroty z "Moich wypieków" Polecam!



Składniki : (12 szt.)
  • 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
1. Mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę i proszek przesiać i wymieszać w misce.
2. Masło roztopić, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Powinna stopić się, wymieszać. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić  do lekkiego przestudzenia. 
3. Całe jajka ubić z cukrem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii. Następnie wlać masę czekoladową i dokładnie zmiksować wszystko. 
4. Dodawać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. na sam środek dać łyżeczkę powideł, przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać.
6. Piec w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu, przez ok.20-22 minuty. Wystudzić na kratce.

Czekoladowa polewa:
  • 100 g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 30 g masła
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować babeczki. Ja dodatkowo posypałam niektóre wiórkami kokosowymi i cukrowymi ozdobami.
Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly