niedziela, 22 grudnia 2013

Śledź babci "różowy".

Pyszna propozycja przyrządzenia śledzia. Przepis pochodzi z książki p. Elżbiety Pleśniarowicz "Śledzie, jakich nie znacie. Śledź babci "różowy" to jedna z trzydziestu czterech propozycji przyrządzenia tej ryby, podanych w książce. Już kilka zakładek umieściłam, także spodziewajcie się kolejnych przepisów niebawem... Tymczasem śledź babci "różowy".


Składniki: (cytuję za autorką)
  • 1/2 kg solonych śledzi

Sos:
  • 2 dl kwaśnej śmietany*
  • 2 dl majonezu
  • kilka posiekanych buraczków marynowanych (mogą być ze słoika)
  • 1 posiekane jabłko
  • 1 posiekana cebula
Śledzie wymoczyć przez jedną dobę, zmieniając wodę. Odfiletować i pokroić w paseczki ok. 1,5-centymetrowe. Zalać sosem co najmniej na jedną dobę. Podawać posypane posiekanym porem.
Sos: śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy posiekane marynowane buraczki, pokrojone jabłko i cebulę, doprawiamy solą i cukrem. 

* 2 dl to 200 ml




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly