czwartek, 28 listopada 2013

Makowiec krucho - drożdżowy.

Pyszny makowiec, z ciasta krucho - drożdżowego. Długo zachowuje świeżość, więc ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji. Bardzo polecam!


Składniki: ( na jeden makowiec)

  • 250 g mąki pszennej (można użyć krupczatki)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i posiekane masło. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać do mąki. Następnie dodać jajko i żółtka, śmietanę, cukry i skórkę cytrynową. Wszystko wymieszać i zagnieść szybko ciasto ( jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste- śmietany) Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na pół godziny. Ciasto rozwałkować na prostokąt, o grubości ok. 0,5cm. Nałożyć masę makową( połączoną z ubitymi białkami), pamiętając o pozostawieniu 2 cm od brzegu wolnego ciasta. Zwinąć w rulon i podwinąć końce ciasta pod spód. Wierzch ciasta ponakłuwać wykałaczką, wtedy skórka będzie przylegała do maku. Posmarować jajkiem.  Następnie ciasto przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć, pozostawiając 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. 
Zawinięte ciasto możemy umieścić w keksówce lub kładziemy na blaszce. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 
Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut.


Masa makowa:
  • możemy użyć gotowej masy makowej ( ja używam masy Bakalland)- jedna puszka wystarczyła mi na dwa makowce
  • kilka rad odnośnie masy makowej z puszek: masa ta niestety zawiera w sobie bardzo dużo wody, co może powodować zakalca w cieście. Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w 70 stopniach przez ok.2h, można ją też odparować w garnku, pilnując, żeby mak się nie przypalił. Dodanie dużej ilości bakalii też pomoże nam uniknąć zakalca. Do tak wysuszonej masy makowej dodajemy białka z dwóch jaj, ubite na sztywną pianę. 
lub robimy sami masę makową ( z maku niemielonego)
  • 500 g suchego maku, niemielonego
  • ok.1/2 litra mleka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g masła
  • 2 białka
  • 30 g blanszowanych, posiekanych migdałów
  • 30 g rodzynków
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dobrze odcedzić, najlepiej przez gazę a następnie zmielić dwu lub trzykrotnie. Zmielony mak przełożyć do garnka, dodać masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając.Masę ostudzić i wymieszać z rumem. Białka, które zostały nam z przygotowań ciasta, ubić na sztywną masę i dodać do masy makowej. Wymieszać.

TU znajdziecie drugi przepis na makowiec krucho - drożdżowy :) Oba są pyszne :)
TUTAJ jest przepis na masę makową, robioną z gotowego maku mielonego. Szybka i bardzo smaczna!


Smacznego!!!

przepis stąd: http://everycakeyoubake.blogspot.ie/



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżowe z makiem :) Taki makowiec to obowiązek na święta !

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/11/14

    najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Byłam zachwycona elastycznością ciasta. Polecam wszystkim. Strucle wyszły perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie jest proszek do pieczenia?skoro to jest krucho-drożdzowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak, to ile?

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy25/12/22

    Przepyszny, robię po raz kolejny:) zawsze z podwójnej porcji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly