czwartek, 11 kwietnia 2013

Chleb wieloziarnisty. Najprostszy.




Ten chleb wchodzi do mojego stałego repertuaru. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką w misce. Czas wyrastania to tylko dwa razy po ok. 20 minut. Zaręczam, że nie znajdziecie żadnej wymówki, żeby go nie upiec :) Bardzo polecam. 
Przepis od Doroty z "Moich wypieków".



Składniki : (1 bochenek pieczony w keksówce 29x11)
  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 10 łyżek ulubionych ziaren (ja użyłam mieszanki słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, nasion chia)
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 litra ciepłej wody
Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej. Odstawić do wyrośnięcia (Dorota radzi: czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie
rósł około 20 minut). Górę chleba można posmarować jajkiem, samym żółtkiem lub mlekiem, wtedy skórka będzie rumiana i błyszcząca.
Piec około 50 minut w temperaturze 220ºC. Upieczony chleb po wyjęciu z blaszki i popukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Smacznego! 









19 komentarzy:

  1. Pięknie wyrósł, domowy chleb nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. właśnie idę kolejny bochen mieszać, bo już nic nie zostało :)

      Usuń
  3. A do śniadania daleko...:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)Na śniadanie nowy bochenek gotowy.

      Usuń
  4. Anonimowy18/5/13

    Witam, z przykroscia stwierdzam, ze chlebek niestety sie nie udal, z wierzchu pieknie upieczony a w srodku "glina". Nie wiem czemu, czy za dlugo rosl, czy zbyt wysoka temperatura byla:/ Ale nie poddaje sie i mam zamiar wyprobowac przepisa jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że nie wyszedł...Ja go robię bardzo często i nigdy nie miałam najmniejszych problemów. Nie umiem pomóc, bo nie wiem co było przyczyną. Przepis jest podany dokładnie tak, jak ja robię. Może drugim razem się uda :)

      Usuń
  5. Anonimowy11/12/13

    Czy robiłaś może ten chleb na innej mące ? Np. mące orkiszowej, z amarantusa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie... Sama jestem teraz ciekawa, jak się uda na innej mące...

      Usuń
  6. madziulka11/2/14

    Świetny chlebek.taki jak lubię.Wyszedł taki jak na zdjęciu:D pycha:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się udał i smakował :)

      Usuń
  7. Anonimowy24/7/14

    .... swietny przepis .. chce dzisiaj sprobowac, ale nie mam maki krupczatki...czy moze byc zwykla i czy moge uzyc suchych drozdzy... ? Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze, że nie próbowałam z inną mąką i drożdży suchych też nie używałam...Trudno powiedzieć jak wyjdzie.

      Usuń
  8. Anonimowy14/12/14

    dzieki za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy26/1/15

    Z maki szymanowskiej tez wyjdzie.Robie tak zawsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy5/2/15

    no i wpadłam....Codziennie go piekę teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny! Na krupczatce jeszcze nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly