niedziela, 14 kwietnia 2013

Zupa z batata i soczewicy.

Wilec ziemniaczany, batat, patat wreszcie słodki ziemniak...  To już lepiej :) Ni to marchewka, ni ziemniak właśnie. Ale smaczny... Pasuje do zup, nadaje trochę koloru i troszkę słodkiego posmaku. Do soczewicy pasuje idealnie. Pyszna zupa w 20 minut!


Składniki:
  • pół batata (średniej wielkości)
  • por (tylko biała część)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu lub wody
Sposób przygotowania:
1. Batata obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
2. Por i seler przekroić na pół, umyć, pokroić w półtalarki.
3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Cebulę poszatkować drobno, czosnek zetrzeć lub posiekać.
5. W garnku roztopić łyżkę masła + 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek, chwile przesmażyć. Dodać warzywa, dusić je ok. 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. 
6. Wlać bulion lub wodę i zagotować. Dodać soczewicę. Gotować ok. 15 minut.
7. Jeśli zupa jest za gęsta dodać wody. Doprawić swoimi ulubionymi przyprawami( ja dodałam sól morską, pieprz ziołowy, odrobinę pieprzu cayenne, zioła prowansalskie. Pasować będzie również curry, kumin, kmin, kurkuma). Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly