sobota, 30 marca 2013

Sernik crème brûlée.

Trochę na ostatnią chwilę, ale muszę podzielić się z Wami tym przepisem. Sernik jest bajeczny. To połączenie delikatnego deseru - crème brûlée z sernikiem, który jest aksamitny i bardzo delikatny w smaku. Skarmelizowany cukier wieńczy dzieło. Nic więcej nie trzeba....Bardzo polecam! 
Przepis znaleziony na blogu Cioccolatogatto


Składniki na spód: ( cytuję za autorką)

  • 125g herbatników
  • 50g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 200ml mleka
  • laska wanilii
  • 70g cukru
  • 50g cukru waniliowego
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 750g sera twarogowego, zmielonego 2-3 krotnie (lub 500g twarogu  + 250g mascarpone - w tej wersji robiłam)

Składniki na cukrową skorupkę:

  • cukier 




Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Śmietankę i mleko zagotować z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka (5szt.) rozmieszać ręczną trzepaczką w misce, wsypać cukier zwykły oraz waniliowy i wymieszać na gładko. Gorącą mieszankę z mleka i śmietanki powoli dolewać do masy żółtkowej, cały czas mieszając trzepaczką. Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż budyń się zagotuje, potem gotujemy 1-2 minuty (uwaga by nie powstały grudki, jeśli powstaną, budyń należy przetrzeć przez gęste sitko). U mnie grudki się nie zrobiły, ale masa ta nie była mocno gęsta (tak, jak wyobrażam sobie budyń) Krem ściągnąć z ognia, nakryć szczelnie folią spożywczą (by nie powstał kożuch) i ostudzić. Można przygotować dzień wcześniej by krem był bardziej aromatyczny dzięki wanilii, przed pieczeniem ogrzewamy go wtedy do temp. pokojowej.


Dno tortownicy 21-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.
 
Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Do dużej miski włożyć ser twarogowy i mascarpone, wymieszać. Dodać krem waniliowy (bez laski), na koniec po jednym białku. Gładki krem serowy przelać na ostudzony spód. Piec 15 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem każdy kawałek sernika posypujemy cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika lub bardzo krótko w piekarniku z funkcją grilla.



Spokojnych Świąt Wam życzę!

5 komentarzy:

  1. Piękny Sernik,Wesołych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny serniczek, piękne zdjęcia. Zdrowych, wesołych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Wszystkiego dobrego również.

      Usuń
  3. Wygląda bajecznie ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly