niedziela, 6 maja 2012

Rolada lodowa wg Jamiego Olivera

Bardzo prosty przepis na pyszny, letni deser. Do środka możemy użyć swoich ulubionych lodów. Ja dodałam waniliowe i czekoladowe z kawałkami czekolady. Jamie zainspirował mnie i mam już pomysł na kolejną roladę, ale póki co, zapraszam Was na tą wersję :)




Składniki na biszkopt: (blaszka 31x21cm)

  • 3 jajka
  • 100g cukru (użyłam cukru pudru)
  • 75g mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
 Ponadto:
  • lody waniliowe (ok.0,5l)
  • lody czekoladowe (ok. 0,5l)
  • dżem malinowy
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Jeśli używamy normalnego cukru ubijamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć kilka kleksów masy na blaszkę (ok. 5 łyżek). Do pozostałej masy przesiać ciemne kakao (1 łyżkę) i delikatnie wymieszać. Zrobić kolejne kleksy na blaszce z ciemnej masy. Końcówką łyżki zrobić esy floresy. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. 
Przygotowujemy nowy papier do pieczenia, który natłuszczamy masłem i posypujemy cukrem (użyłam brązowy cukier). Na ten papier wykładamy nasz biszkopt, kiedy jest jeszcze ciepły i zwijamy go w roladę. Zostawiamy na pół godziny, żeby ciasto ostygło i było elastyczne do ponownego zawinięcia. Kiedy ciasto odpoczywa wyjmujemy do miseczek lody, pozwalamy im lekko rozmrozić się.
Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy całość dżemem malinowym. Nakładamy nierównomiernie lody czekoladowe, następnie waniliowe. Na wierzch lodów możemy nałożyć gdzieniegdzie dżem. Jamie dodał jeszcze pokruszony batonik karmelowy, ale ja to pominęłam. Zwijamy naszą roladę i wsadzamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Ja zostawiłam na całą noc, wtedy lody w  środku były super zmrożone. Możemy podawać z bitą śmietaną lub musem owocowym. Przechowujemy w zamrażalniku, tak jak zwykłe lody. Smacznego!

Jeśli ktoś ma ochotę podaję również link, gdzie możecie zobaczyć samego mistrza przygotowującego ten pyszny deser ( 5:30 minuta programu)

http://www.youtube.com/watch?v=x8VuMQkVpOA&feature=related 

 


17 komentarzy:

  1. ale smakowicie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  2. ta rolada jest genialna, zwłaszcza na letnie popołudnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i bardzo kuszące to Twoje ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka śliczna! Musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje wyszło perfekcyjnie. Ja sama zawsze boje się takich rolad ze względu na zwijanie ciasta. Zawsze mam wrażenie że jest niemożliwością żeby mi nie popękało. Dzięki za link. Dobrze jest przy takim przepisie zobaczyć filmik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, myślę, że kluczem do sukcesu jest zawinięcie jeszcze ciepłego, samego ciasta. To pozwala mu nabrać kształtu. I chyba przepis na biszkopt też jest ważny. Ten akurat jest bardzo dobry. Życzę powodzenia :)

      Usuń
  6. Wygląda perfekcyjnie;) Wspaniale by smakował w taki majowy upał, choć na razie trochę nam się pogorszyło z pogodą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu, gdzie mieszkam pogoda nas też nie rozpieszcza...ale roladę można zjeść nawet w niepogodę :)

      Usuń
  7. No no, robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja pierwsza rolada,ale już wiem,że nie ostatnia :)

      Usuń
  8. piękne zdjęcia.
    musi być pyszna, po prostu musi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy16/6/12

    Wlasnie ja zrobilam tylko zamiast lodow zrobilam krem z mascarpone i smietanki oraz dodalam zkruszona czekolade. Dzem malinowy oczywiscie jak w przepisie. Wykonanie nie jest trudne wyglada swietnie :) Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno z mascarpone też smakuje wybornie :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly