Czy jest ktoś, kto ich nie zna? Cynamonki :) Drożdżowe, mięciutkie ciasto, obłędnie pachnące cynamonem. Pyszne. Bardzo proste do wykonania. Cierpliwie musimy tylko poczekać, żeby ciasto drożdżowe wyrosło. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: (ok. 15 szt )
- 500 g mąki pszennej
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 70 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 50 g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Przygotowanie nadzienia:
1. Roztapiamy masło, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy dokładnie.
Przygotowanie ciasta:
1. W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się rozpuści, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego masła i mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, sól. Dodajemy jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Moje nie wymagało dosypywania mąki. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
3. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy je na prostokąt, dosyć cienki. Smarujemy nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją na 2 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciasto urośnie. Przykrywamy wszystko ścierką i odstawiamy na kolejne wyrośnięcie. Po tym czasie smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Smacznego!
Jedne z moich ulubionych bułeczek:)
OdpowiedzUsuńmoje też :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki
Usuńśliczne cynamonki Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńdzięki
UsuńMusiały pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńJak to cudnie wygląda *-*
OdpowiedzUsuńPrzepis w sumie też nie wygląda na mega skomplikowany, jak dam radę to spróbuję je wykonać <3
polecam :)
UsuńKrólem drożdżowych wypieków u nas w domu jestem ja, więc może zaskoczę Panią M i dołożę swój wkład w świąteczne wypieki. Ach, najlepiej zabrałbym się za nie już teraz ale jest 2.09 w nocy, poczekam do rana.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Miłych i Wesołych Świąt!
Pani M. powinna być mile zaskoczona taką cynamonową niespodzianką :)
UsuńRównież pięknych świąt życzę :)
Uwielbiam !! Podaje je z dodatkiem sosu na bazie mascarpone i pomaranczy. Pycha
OdpowiedzUsuńto musi smakować wybornie :)
Usuńmoje właśnie się pieką zapach w całej kuchni wyglądają super
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńUpiekłam. Są bardzo pyszne. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam się na przyszłość :)
UsuńZrobiłam dokładnie, jak w przepisie, krok po kroku - ostatecznie twarde ciasto wylądowało w koszu. Jednak maminy przepis na ciasto drożdżowe wygrywa z wszystkimi...
OdpowiedzUsuńbardzo mi przykro, że nie udały się cynamonki...Czasami to są niuanse, że na przykład dodamy drożdże do zbyt ciepłego mleka. Moje były pyszne :)
UsuńCzy do ciasta drozdzowego mozna dodac cukier puder?;)
OdpowiedzUsuńhmmm, nigdy nie próbowałam, ale myślę, że tak :)
UsuńPierwszy samodzielny drozdzowy wypiek! Bardzo dziękuję za przepis, wszystkim smakowalo :-)
OdpowiedzUsuńgratuluję i cieszę się :)
Usuńdziękuję za ten przepis bo mam właśnie na nie wielką ochotę
OdpowiedzUsuńxx
myartrip.blogspot.com
super, dzięki
UsuńMoje były pyszne zrobiły furorę na spotkaniu ze znajomymi. Polecam, polecam, polecam
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
Usuńpycha, polecam :) wydaje mi się, że dobrze przykryć ciepłe ścierką żeby były wilgotniejsze. Spróbuję następnym razem, bo do przepisu na pewno wrócę.
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńWspaniały przepis. Idealnie dobrane składniki :) Jak je zrobiłam to wszyscy zachwalali :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńCiasto sobie właśnie rośnie. Zobaczymy z z tego będzie :)))
OdpowiedzUsuńNajlepszy z przepisów , idealne proporcje.Wypróbowałam nie jeden. Dobre.Ale Ten już zostaje.Rewelacja.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń