wtorek, 25 listopada 2014

Cynamonki. Drożdżowe ślimaki z cynamonem.

Czy jest ktoś, kto ich nie zna? Cynamonki :) Drożdżowe, mięciutkie ciasto, obłędnie pachnące cynamonem. Pyszne. Bardzo proste do wykonania. Cierpliwie musimy tylko poczekać, żeby ciasto drożdżowe wyrosło. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.


Składniki: (ok. 15 szt )

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 70 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Przygotowanie nadzienia:
1. Roztapiamy masło, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy dokładnie. 
  
Przygotowanie ciasta:
1. W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się rozpuści, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego masła i mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, do wyrośnięcia. 
2. Do miski przesiewamy mąkę, sól. Dodajemy jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Moje nie wymagało dosypywania mąki. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. 
3. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy je na prostokąt, dosyć cienki. Smarujemy nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy ją na 2 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciasto urośnie. Przykrywamy wszystko ścierką i odstawiamy na kolejne wyrośnięcie. Po tym czasie smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Smacznego!





35 komentarzy:

  1. Jedne z moich ulubionych bułeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne cynamonki Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały pachnieć obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to cudnie wygląda *-*
    Przepis w sumie też nie wygląda na mega skomplikowany, jak dam radę to spróbuję je wykonać <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Królem drożdżowych wypieków u nas w domu jestem ja, więc może zaskoczę Panią M i dołożę swój wkład w świąteczne wypieki. Ach, najlepiej zabrałbym się za nie już teraz ale jest 2.09 w nocy, poczekam do rana.
    Pozdrawiam
    Miłych i Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani M. powinna być mile zaskoczona taką cynamonową niespodzianką :)
      Również pięknych świąt życzę :)

      Usuń
  7. Uwielbiam !! Podaje je z dodatkiem sosu na bazie mascarpone i pomaranczy. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy4/10/15

    moje właśnie się pieką zapach w całej kuchni wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam. Są bardzo pyszne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy20/2/16

    Zrobiłam dokładnie, jak w przepisie, krok po kroku - ostatecznie twarde ciasto wylądowało w koszu. Jednak maminy przepis na ciasto drożdżowe wygrywa z wszystkimi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi przykro, że nie udały się cynamonki...Czasami to są niuanse, że na przykład dodamy drożdże do zbyt ciepłego mleka. Moje były pyszne :)

      Usuń
  11. Czy do ciasta drozdzowego mozna dodac cukier puder?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, nigdy nie próbowałam, ale myślę, że tak :)

      Usuń
  12. Pierwszy samodzielny drozdzowy wypiek! Bardzo dziękuję za przepis, wszystkim smakowalo :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. dziękuję za ten przepis bo mam właśnie na nie wielką ochotę
    xx
    myartrip.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy6/5/16

    Moje były pyszne zrobiły furorę na spotkaniu ze znajomymi. Polecam, polecam, polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy29/9/16

    pycha, polecam :) wydaje mi się, że dobrze przykryć ciepłe ścierką żeby były wilgotniejsze. Spróbuję następnym razem, bo do przepisu na pewno wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy27/10/16

    Wspaniały przepis. Idealnie dobrane składniki :) Jak je zrobiłam to wszyscy zachwalali :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto sobie właśnie rośnie. Zobaczymy z z tego będzie :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy21/6/17

    Najlepszy z przepisów , idealne proporcje.Wypróbowałam nie jeden. Dobre.Ale Ten już zostaje.Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly