sobota, 11 kwietnia 2015

Przekąska fit. Kulki owsiano - kokosowe.

Dobrze znana, szybka przekąska, zastępująca tradycyjne słodycze. Dostarcza energii i zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego :) Czego chcieć więcej? Kombinacji składników jest mnóstwo, możecie dodać coś od siebie, co lubicie, obtoczyć w kakao gotowe kulki lub zamoczyć w roztopionej, gorzkiej czekoladzie. Przygotowanie to tylko 5 minut. Robimy?



Składniki: ( ok. 16 kulek)
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  •  2/3 szklanki wiórków kokosowych
  •  1/2 szklanki siemienia lnianego
  •  1/2 szklanki masła orzechowego
  •  1/3 szklanki miodu
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą w misce. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Można obtoczyć je w kakao lub w roztopionej czekoladzie. Schłodzić w lodówce. Można je przechowywać do tygodnia w lodówce. Smacznego!

    



21 komentarzy:

  1. pyszne, zdrowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. miło słyszeć, że się podobają :) Dziękuję :)

      Usuń
  3. Boska przekąska, muszę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie słodycze należą do moich ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy11/4/15

    Ciekawy przepis, smacznie sie nawet
    czyta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co będzie po przyrządzeniu? ;) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. zabieram przepis! z chęcią go wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy25/7/15

    Czy można siemie lniane zastąpić sezamem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy17/8/15

    Jak składniki mają sie same lepić ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy9/3/17

    Czym moge zastapic maslo orzechowe?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda na to, że mam rozwiązanie na zalegające mi w szafce, (sprezentowane przez kolegę, maniaka tego przysmaku) masło orzechowe!
    Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza, że ostatnio rozglądałam się za ciekawą alternatywą dla czekolady.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly