Gorzka czekolada jest dobra na wszystko, przepędzi chandrę i uratuje nas, gdy mamy ochotę na słodkie co nieco, w czasie gdy dbamy o sylwetkę. Wykorzystałam ją tym razem do zrobienia błyskawicznych ciastek, które dodatkowo posypałam mnóstwem wartościowych składników. Między innymi znalazły się tam: jagody goji, amarantus, słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie. Możecie użyć dowolnych, ulubionych dodatków.
Składniki: (ok.13 ciastek)
- 150 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
- ulubione ziarna (u mnie: jagody goji, ziarno amarantusa ekspandowanego, słonecznik, orzechy włoskie, pestki dyni)
1.Czekoladę połamać na mniejsze kawałki do miski, którą następnie ustawiamy na garnku z wrzątkiem. Czekamy kiedy czekolada się rozpuści. Mieszamy.
2. Na papier do pieczenia nakładamy łyżką czekoladę i formujemy kółka, niezbyt grube. Następnie posypujemy ciastka ulubionymi dodatkami, lekko je wciskając w czekoladę. Odstawiamy do stężenia czekolady. Gotowe :)
Smacznego!
super czekolado-ciacha!
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię :) Już mam na nie smaka :)
OdpowiedzUsuńWow jakie kolory, wyglądają bardzo bogato:) To wręcz własna wersja czekolady z bakaliami. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń