Wilgotne, mocno czekoladowe, pyszne w smaku. I ucieszy osoby, które szukają dobrych wypieków bez jajek, masła i mleka. W tym przepisie ich nie znajdziecie :) Mało z nim pracy, potrzebna będzie jedynie miska i widelec. Wypróbujcie ten przepis!
Składniki: (keksówka 11x35 cm)
źródło: "Moje wypieki"
- 1,5 szklanki maki pszennej
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżki dobrego kakao
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka wody
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. A szklanka ma 250 ml.
1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól.
2. Dodajemy cukier i mieszamy.
3. Wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Mieszamy dokładnie widelcem do połączenia się składników.
4. Foremkę (ja użyłam keksówki, Dorota- 20 cm tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
5. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec ciasto 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
6. Można polać polewą czekoladową ( 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła) lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJuż w piekarniku, jestem ciekawa jak wyjdzie ;-)
OdpowiedzUsuńBrawo, co za szybkość w działaniu :) Trzymam kciuki, żeby się udało i smakowało.
Usuńale wygląda! zapisane, jutro piekę!
OdpowiedzUsuńKarmel-itko daj znać czy smakowało :)
UsuńŻe tez ja wczssnuej nie zauwazylsm tego przepisu a tak zrobilam shake owocowy ☺
OdpowiedzUsuńShake mniej w boczki pójdzie ;) A ciasto można jutro zrobić, nic straconego :)
UsuńZrobiłam ciasto według tego przepisu i wyszło przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) To jedno z tych ciast, które wychodzą zawsze i ratują sytuację, gdy goście w drzwiach ;)
UsuńCiasto wyszło nawet z inną mąka. U syna wyszła alergia na jajka, mleko i mąkę pszenna :/ i teraz szukam przepisów dla niego...a ciężko bo na dodatek niejeden. Ciasto pyszne!
OdpowiedzUsuńto bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam.
UsuńA jaki ocet?
OdpowiedzUsuńja uzywam zwyklego
UsuńCzy zamiast proszku do pieczenia mogę dodać drożdże w proszku? :-)
OdpowiedzUsuńNie wiem co wyjdzie z takiej zamiany :)
UsuńJakie kakao? Może być nesquik?
OdpowiedzUsuńNajlepsze będzie prawdziwe kakao
UsuńCiasto pyszne. Smak lepszy od murzynka. Tanie, szybkie i bardzo smaczne. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper. Pozdrawiam również
UsuńWłaśnie się piecze ☺
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńGdy zobaczyłam ten przepis od razu wzięłam się do roboty. Dzisiaj miałam wielką ochotę na jakieś ciasto. Ciasto jest już w piekarniku, myślę że będzie smakować tak jak wygląda. :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tak było :)
UsuńZamiast sody moge użyć proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak
Usuńmoje pierwsze ciasto czekoladowe... jejkuuu! cóż za smak! nie za słodkie, idealnie wilgotne... co prawda bez tego waniliowego, ale mniam! osobiście nie miałam drobnego cukru... ale poradziłam sobie mieląc cukier trzcinowy ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę :)
Usuń