niedziela, 15 lutego 2015

Ciasto czekoladowe. Bez jajek, masła i mleka.

Wilgotne, mocno czekoladowe, pyszne w smaku. I ucieszy osoby, które szukają dobrych wypieków bez jajek, masła i mleka. W tym przepisie ich nie znajdziecie :) Mało z nim pracy, potrzebna będzie jedynie  miska i widelec. Wypróbujcie ten przepis! 


Składniki: (keksówka 11x35 cm)
źródło: "Moje wypieki"

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka wody
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. A szklanka ma 250 ml.

1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól. 
2. Dodajemy cukier i mieszamy.
3. Wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Mieszamy dokładnie widelcem do połączenia się składników.
4. Foremkę (ja użyłam keksówki, Dorota- 20 cm tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
5. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec ciasto 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 
6. Można polać polewą czekoladową ( 100 g  gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła) lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!


22 komentarze:

  1. Anonimowy15/2/15

    Już w piekarniku, jestem ciekawa jak wyjdzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo, co za szybkość w działaniu :) Trzymam kciuki, żeby się udało i smakowało.

      Usuń
  2. ale wygląda! zapisane, jutro piekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko daj znać czy smakowało :)

      Usuń
  3. Anonimowy15/2/15

    Że tez ja wczssnuej nie zauwazylsm tego przepisu a tak zrobilam shake owocowy ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Shake mniej w boczki pójdzie ;) A ciasto można jutro zrobić, nic straconego :)

      Usuń
  4. Anonimowy9/12/15

    Zrobiłam ciasto według tego przepisu i wyszło przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) To jedno z tych ciast, które wychodzą zawsze i ratują sytuację, gdy goście w drzwiach ;)

      Usuń
  5. Anonimowy24/1/16

    Ciasto wyszło nawet z inną mąka. U syna wyszła alergia na jajka, mleko i mąkę pszenna :/ i teraz szukam przepisów dla niego...a ciężko bo na dodatek niejeden. Ciasto pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Anonimowy11/3/16

    A jaki ocet?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast proszku do pieczenia mogę dodać drożdże w proszku? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co wyjdzie z takiej zamiany :)

      Usuń
  8. Jakie kakao? Może być nesquik?

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy11/10/16

    Ciasto pyszne. Smak lepszy od murzynka. Tanie, szybkie i bardzo smaczne. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy26/2/17

    Właśnie się piecze ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy21/4/17

    Gdy zobaczyłam ten przepis od razu wzięłam się do roboty. Dzisiaj miałam wielką ochotę na jakieś ciasto. Ciasto jest już w piekarniku, myślę że będzie smakować tak jak wygląda. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamiast sody moge użyć proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly