źródło przepisu: tutaj
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego (typu Danio)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do obtoczenia:
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka cynamonu
1. Serek mieszamy z jajkami ( np. rózgą kuchenną).
2. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie mieszamy widelcem.
3. W szerokim, płaskim garnku rozgrzewamy olej do temp. 175 stopni. Olej należy podgrzewać na małym ogniu, jeśli nie mamy termometru piekarniczego, odrobinę ciasta wylewamy na olej i sprawdzamy, czy jest wystarczająco rozgrzany.
4. Małą łyżeczką ( w sumie to dwiema łyżeczkami, staramy się nałożyć kulki ciasta, można użyć też miarki do mleka dla dzieci lub miarki do kawy) nakładamy porcję ciasta na rozgrzany olej. Łyżkę maczamy w oleju, żeby ciasto się nie lepiło. Im zgrabniejszą porcję ciasta uda nam się nałożyć, tym foremniejsze pączki nam wyjdą.
5. Starajmy się nie nakładać zbyt wielu porcji ciasta na olej, wtedy kuleczki będą przewracały się nam same.
6. Smażymy do złotego koloru a następnie wyciągamy na ręcznik papierowy.
7. Jeszcze ciepłe pączki obtaczamy w mieszance drobnego cukru z cynamonem.
Smacznego!
Moje ulubione! Na serku waniliowym, pychotka :-)
OdpowiedzUsuńmoje też ;)
UsuńMuszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńsą :) Gwarantuję!
UsuńAle bez drożdży?
OdpowiedzUsuńTak, dodajemy tylko proszek do pieczenia :)
Usuńsmakują jak prawdziwe pączki, chociaż nie wyszły mi takie ładne kulki :)
OdpowiedzUsuńnie szkodzi :) "Niekulki" też na pewno smakują pysznie ;)
Usuńnajlatwiejsze, najszybsze, najpyszniejsze... :)
OdpowiedzUsuń3 x prawda :)
UsuńA czy wyjdą z serka o innym smaku niż waniliowy, np brzoskwinia czy truskawka?
OdpowiedzUsuńjeśli to będzie serek o takiej konsystencji, jak własnie wspomniany Danio, to na pewno wyjdą
UsuńWlasnie skonczylam ,sa przepyszne, dodalam olejku o zapachu masla i wanili.
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci :)
UsuńSerek musi być homogenizowany ? rzadszy ser biały też się nada ?
OdpowiedzUsuńo serek homogenizowany raczej tutaj chodzi :)
Usuńsuper pychota
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj kiedyś często je robiłam ☺ musze sprawdzić czy maja w sklepach jakiś serek nadający się do tych pączusiow. Pozdrawiam z Norwegii - kraju bez tłustego czwartku 😉
OdpowiedzUsuńW Irlandii również nie ma tłustego czwartku, ale nas polskie piekarnie rozpieszczają i mieliśmy spory wybór pączków :)
UsuńMi za pierwszym razem nie wyszły ale za drugim wyszły rewelacyjne ! Pozdrawiam i dziękuję ! Super !
OdpowiedzUsuńTo super, że drugie się udały, bo szkoda by było zrazić się do tego super przepisu :)
UsuńPyszne ! ♥ Mniam Mniam ♥
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszne :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy na wolnym ogniu należy też je smażyć? Bo nie dość że nie wyszły kulki tylko jakieś esy floresy, to jeszcze na zewnątrz spalone, a w środku surowe. Pyszne, ale nie chcę się zrazić :C Ile to się ma smażyć?
OdpowiedzUsuńOgień nie powinien być bardzo duży, żeby olej się nie palił. Temperatura oleju to mniej więcej 175 stopni. Ja smażę bez termometru, ale kiedy olej jest wystarczająco gorący, to pączki same się obracają. Ja smażę do złotego koloru.Co do kształtu to, tak jak pisałam, warto nakładać miarką zaokrągloną, często jest do odmierzania kawy lub próbować formować kulki przy pomocy dwóch łyżeczek. Powodzenia :)
UsuńHaha zrobiłam drugi raz i wyszły pyyyyyszne - choć nie takie ładne kulki jak na zdjęciu ;) Zrobiłam trochę bardziej zwarte ciasto które lepiej dało się formować łyżeczką. Jednak moje pączki były niestety bardzo tłuste i trochę "gumiaste". Jak zrobić, żeby były bardziej puszyste?
OdpowiedzUsuńCiasto nie musi być zwarte. Mi dokładnie z tych proporcji wychodzą lekkie, puszyste pączusie. Może temperatura oleju była za niska i ciasto nasiąkło nim? Gumiaste na pewno wyszły dlatego, że zmieniłaś proporcje i ciasto, jak sama mówisz, było zwarte. Do trzech razy sztuka :) Musi się udać :) Trzymam kciuki!
UsuńRewelacyjny przepis pierwszy raz wyszly tak puszyste 3 letnia corcia mieszala.. wyszly pyszne !!!
OdpowiedzUsuń