niedziela, 16 lutego 2014

Pieczone pierogi z ziemniakami i fetą

Przepis na te pyszne pierogi znalazłam jakiś czas temu u Liski, na jej blogu -TU. Pracy przy nich niedużo, ciasto jest bardzo plastyczne i zawsze się udaje. A farsz może być, jaki tylko sobie wymyślimy. Polecam !!!



Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula dymka, drobno posiekana, /używam całej ze szczypiorem/
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżeczki świeżej, drobno posiekanej bazylii
pieprz do smaku

do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

Farsz:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić.

Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła. Wypełniać farszem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ok. 30-40 minut.

Smacznego!








5 komentarzy:

  1. Hmmm. Wygląda apetycznie. Może by tak kogoś zaskoczyć? Dobry pomysł! Dam znać czy wyszło. Pozdrawiam.

    p.s. już co raz lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, koniecznie :)
      PS.Cieszę się, że już lepiej ;)

      Usuń
    2. Anonimowy18/2/14

      Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  2. Tak jak powiedziałem, tak uczyniłem. Pyszne polecam!

    http://pikawa.blogspot.com/2014/02/kruche-pierogi.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widziałam, widziałam :) Piękne wyszły :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly