wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasto francuskie z pieczarkami i rokpolem.

Pyszne, szybkie danie. Sprawdzi się idealnie na kolację, imprezę czy poczęstunek dla niespodziewanych gości. Warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Polecam!


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg pieczarek
  • ser pleśniowy rokpol - ok.100g
  • mała cebula
  • jajko
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
2. Pieczarki myjemy i również kroimy na mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją chwilę, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość kilka minut, do miękkości pieczarek. Solimy, dodajemy sporą ilość świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Pod koniec smażenia możemy dodać łyżkę masła.
3. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i z każdej strony odcinamy ok. 2 cm szerokości kawałek ciasta. Odcięte paski ciasta układamy na cieście francuskim tak, żeby stworzyć coś na kształt ramki. 
4. Na ciasto wykładamy farsz z pieczarek, na który kruszymy ser pleśniowy. Ja dodałam jeszcze kilka liści świeżego szpinaku.
5. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem.
6. Wszystko układamy na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut. 
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda to danie - i jak przeczytaliśmy z przepisu, jest nietrudne do zrobienia. Zapisaliśmy sobie w zakładkach.

    Zapraszamy również na naszego bloga! : )
    http://sarenka-olsztyn.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy28/3/14

    uwielbiam takie dania...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly