piątek, 6 lutego 2015

Lizaki domowe, daktylowo - bananowe.

Słodkie dzięki daktylom i bananowi, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Lizaki dla dzieci w zdrowszej wersji. Na pewno posmakują Waszym pociechom. W tej chwili foremki do lizaków z patyczkami są do kupienia w Lidlu (przynajmniej tym irlandzkim), ale jeśli nie macie specjalnych foremek to można lizaki uformować  na papierze do pieczenia. Masa zastygnie w lodówce i utrzyma swój kształt. Polecam!


Składniki: (ja miałam foremki na 12 lizaków)

  • 8 wypestkowanych daktyli
  • 1 banan
  • 140 g czekolady gorzkiej (o wysokiej zawartości kakao- 70%)
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzątkiem ustawiamy miskę tak, żeby nie dotykała wody i rozpuszczamy w niej czekoladę. 
2. Daktyle i banana umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy na gładką masę.
3. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zmiksowane daktyle i banana. Mieszamy. Przekładamy do foremek na lizaki, wsadzamy patyczki. Chłodzimy prze ok. 1/2h w lodówce. Smacznego!

    

8 komentarzy:

  1. Anonimowy6/2/15

    super prosty przepis a dzieciaki szczęśliwe. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. ale genialny pomysł, świetne słodkości!
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra pomysł!!! Muszę zrobić te lizaki z moimi dziewczynkami!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Moim dzieciom bardzo smakowały te lizaki :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly