Szybki obiad lub kolacja. I choć to danie do dietetycznych nie należy, to skuście się na zrobienie go, bo jest pyszne! Dla wszystkich miłośników serów z niebieską pleśnią :)
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle
- 200 g sera gorgonzola (może być też rokpol, lazur)
- 8-10 pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1/4 szklanki orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Odstawić.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pokrojone na 4 pieczarki. Smażyć do czasu, kiedy grzyby puszczą sok i płyn wyparuje z patelni. Dodać rozdrobniony ser gorgonzola. Zmniejszyć ogień i smażyć wszystko do czasu, kiedy ser się rozpuści. Doprawić solą (odrobinę, bo ser jest słony) i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Do serowo - pieczarkowego sosu dodać ugotowany wcześniej makaron i wymieszać wszystko dokładnie.
4. Nakładać porcje na talerze, posypać podprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie :) super zdjęcie. Ostatnio bardzo często sięgam po takie szybkie dania, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmakuje też wybornie. Dziękuję.
Usuń