czwartek, 19 lutego 2015

Makaron z gorgonzolą, pieczarkami i orzechami włoskimi. Szybkie danie.

Szybki obiad lub kolacja. I choć to danie do dietetycznych nie należy, to skuście się na zrobienie go, bo jest pyszne! Dla wszystkich miłośników serów z niebieską pleśnią :)


Składniki:
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 200 g sera gorgonzola (może być też rokpol, lazur)
  • 8-10 pieczarek 
  • 1 nieduża cebula
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Odstawić.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pokrojone na 4 pieczarki. Smażyć do czasu, kiedy grzyby puszczą sok i płyn wyparuje z patelni. Dodać rozdrobniony ser gorgonzola. Zmniejszyć ogień i smażyć wszystko do czasu, kiedy ser się rozpuści. Doprawić solą (odrobinę, bo ser jest słony) i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Do serowo - pieczarkowego sosu dodać ugotowany wcześniej makaron i wymieszać wszystko dokładnie.
4. Nakładać porcje na talerze, posypać podprażonymi orzechami włoskimi. 
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) super zdjęcie. Ostatnio bardzo często sięgam po takie szybkie dania, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje też wybornie. Dziękuję.

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly