wtorek, 14 kwietnia 2015

Sernik Oreo na zimno.

Jeśli lubicie ciastka Oreo, to polubicie także ten sernik. A na 100% pokochają go dzieci. Idealnie kremowy, na mocno czekoladowym spodzie, z orzeźwiającą galaretką i pokruszonymi ciastkami na wierzchu. Musicie go spróbować :)



Na spód:
  • 160 g ciastek Oreo bez masy ( ok. 225 g ciastek z masą, którą usuwamy, ale nie wyrzucamy)
  • 60 g masła, roztopionego
1. Z ciastek usuwamy nadzienie (nie wyrzucamy go), kruszymy same czekoladowe ciastka (bardzo drobno, najlepiej malakserem) i mieszamy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę ciasteczkową wysypujemy na dno tortownicy ( ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia), wyrównujemy, lekko ugniatając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Składniki na masę serową: (tortownica 24 cm, może być mniejsza-sernik będzie wyższy)

  • 600 g zmielonego twarogu ( może być z wiaderka, ja użyłam twarogu w kostkach, który zmieliłam)
  • 250 ml creme fraiche (lekko kwaśna śmietana, 35 % tłuszczu. Jeśli nie macie takiej śmietany, możecie do 36 % słodkiej śmietanki dodać dwie łyżki maślanki i zostawić na noc do ukwaszenia)
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • ziarenka z jednej laski wanilii ( można pominąć)
1. Ser, creme fraiche, ekstrakt z wanilii i ziarenka oraz cukier miksujemy na gładką masę. 
2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ( w 5 łyżkach), kiedy napęcznieje podgrzać ją przez kilka sekund ( użyłam mikrofalówki, można ją podgrzać także w kąpieli wodnej). Do podgrzanej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej i mieszamy, następnie dodajemy kolejną łyżkę masy serowej i znowu mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do masy serowej i mieszamy wszystko mikserem, na dużych obrotach. 
3. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Do przybrania:
  • 50 g ciastek Oreo bez masy ( ok. 80 g z masą), pokruszonych drobno
  • masa usunięta z ciastek, pokruszona
  • galaretka o ulubionym smaku ( u mnie truskawkowa) 
1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy ją na dobrze schłodzoną masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka się zetnie, posypujemy wierzch ciasta pokruszonymi okruszkami ciastek Oreo i dodatkowo obsypujemy białą masą usuniętą ze środka ciastek. 
Smacznego! 

       




1 komentarz:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly