środa, 10 października 2012

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Kremowy, owocowy, pyszny. Na bazie serków homogenizowanych i kremówki. 


Składniki: (tortownica 24cm)
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1 galaretka (użyłam poziomkowej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • duża puszka brzoskwiń w syropie
  • galaretka brzoskwiniowa
  • biszkopty, np. okrągłe
1. Galaretkę np. poziomkową rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić.

2. Ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder (dodawać po jednej łyżce) cały czas miksując. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, zmiksować. W 1/4 szklanki wody gorącej rozpuścić dwie płaskie łyżki żelatyny. Następnie dodać do niej łyżkę lub dwie masy serowej i dokładnie wymieszać w szklance. Delikatnie wlać do masy serowej i zmiksować na dużych obrotach. Następnie do masy serowej dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody. Zmiksować. 

3.  Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w plasterki. Dwie połówki można pokroić drobniej i dodać do masy serowej.

4. Tortownicę (24cm) wyłożyć (samo dno) papierem do pieczenia i ułożyć ciasno biszkopty. Wylać na nie masę serową. Włożyć do lodówki na ok.godzinę. 

5. Galaretkę brzoskwiniową przygotować wg wskazówek na opakowaniu. Zostawić do delikatnego ścięcia. 

6.  Po zastygnięciu masy serowej ułożyć brzoskwinie i zalać  tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc. 

Smacznego!























4 komentarze:

  1. uwielbiam sernik na zimno,najbardziej z truskawkami i bananami...pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. o super i mam przepis na sernik jakiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy30/4/16

    znalazłam to czego szukałam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly