wtorek, 22 maja 2012

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Jeżeli lubicie ciasta czekoladowe, musicie koniecznie spróbować go w tej wersji. Śliwki smakują w tym czekoladowym cieście wybornie. A samo ciasto jest szybkie i nieskomplikowane. Polecam do kawy. Przepis znalazłam na blogu "Przy kuchennym stole".



Składniki: ( keksówka 11x35cm)
  • 200g masła
  • 2 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 250g śliwek (użyłam mrożonych) 
Jeżeli używamy śliwek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć. 
Do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i kakao, dodać olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić. W misce ucierać żółtka stopniowo dolewając wystudzoną masę. Następnie małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dosyć gęste, ale gdy dodamy pianę z białek stanie się rzadsze. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do podłużnej formy keksowej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na górze ułożyć skórką do dołu śliwki.
Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. wyszedł Ci przecudny!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe :) O tak, połączenie śliwek i czekolady jest znakomite!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam bardzo podobnego murzynka, bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy30/5/12

    ile masla bo nie ma nic w przepisie o nim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, umknęło mi gdzieś masło w przepisie, przepraszam...
      200g powinno być, już dopisałam. Dziękuję

      Usuń
  6. Anonimowy8/9/13

    Pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly