Jeżeli lubicie ciasta czekoladowe, musicie koniecznie spróbować go w tej wersji. Śliwki smakują w tym czekoladowym cieście wybornie. A samo ciasto jest szybkie i nieskomplikowane. Polecam do kawy. Przepis znalazłam na blogu "Przy kuchennym stole".
Składniki: ( keksówka 11x35cm)
- 200g masła
- 2 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 250g śliwek (użyłam mrożonych)
Jeżeli używamy śliwek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć.
Do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i kakao, dodać olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić. W misce ucierać żółtka stopniowo dolewając wystudzoną masę. Następnie małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dosyć gęste, ale gdy dodamy pianę z białek stanie się rzadsze. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do podłużnej formy keksowej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na górze ułożyć skórką do dołu śliwki.
Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
wyszedł Ci przecudny!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Doskonałe :) O tak, połączenie śliwek i czekolady jest znakomite!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam bardzo podobnego murzynka, bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńile masla bo nie ma nic w przepisie o nim?
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, umknęło mi gdzieś masło w przepisie, przepraszam...
Usuń200g powinno być, już dopisałam. Dziękuję
Pysznie :-)
OdpowiedzUsuń