Jeżeli lubicie ciasta czekoladowe, musicie koniecznie spróbować go w tej wersji. Śliwki smakują w tym czekoladowym cieście wybornie. A samo ciasto jest szybkie i nieskomplikowane. Polecam do kawy. Przepis znalazłam na blogu "Przy kuchennym stole".
Składniki: ( keksówka 11x35cm)
- 200g masła
 - 2 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 200 g cukru pudru
 - 5 jajek
 - 3 łyżki kakao
 - 3 łyżki oleju
 - 1/3 szklanki wody
 - 250g śliwek (użyłam mrożonych)
 
Jeżeli używamy śliwek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć. 
Do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i kakao, dodać  olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa  uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić. W misce ucierać żółtka stopniowo dolewając wystudzoną masę. Następnie  małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dosyć gęste, ale gdy dodamy pianę z białek stanie się rzadsze. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.  
 Gotowe ciasto przełożyć do podłużnej formy keksowej natłuszczonej i  obsypanej bułką tartą. Na górze ułożyć skórką do dołu śliwki. 
 Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. 
 Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
wyszedł Ci przecudny!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Doskonałe :) O tak, połączenie śliwek i czekolady jest znakomite!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam bardzo podobnego murzynka, bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńile masla bo nie ma nic w przepisie o nim?
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, umknęło mi gdzieś masło w przepisie, przepraszam...
Usuń200g powinno być, już dopisałam. Dziękuję
Pysznie :-)
OdpowiedzUsuń