środa, 9 maja 2012

Orkiszowy rabarbarowiec

Pyszna wersja ciasta z rabarbarem. Z dodatkiem lodów waniliowych smakowało wybornie. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, rabarbar dzięki dodatkowi miodu nie jest mocno kwaśny a kruszonka idealnie chrupiąca.



Składniki: (na blaszkę 31cm x 21cm) źródło

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru 
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego (ciemnego)
  • suszone owoce: rodzynki, żurawina,   (2 łyżki)
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru
Do miski przesypać obydwie mąki, dodać cukier, jajko i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość używanej blaszki ( można wałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Ciasto nakłuć widelcem i ponownie włożyć w blaszce do lodówki. Kiedy ciasto się chłodzi, kroimy rabarbar na 1cm kawałki (ja nie obieram rabarbaru) i dodajemy do niego 3 łyżki miodu, cukier i pokrojone na kawałki suszone owoce. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę a piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier i zimne masło, pokrojone na kawałki. Rozgniatamy wszystko w palcach do czasu, aż powstaną nam drobinki ciasta, które powinny być sypkie. Kruszonkę wstawiamy do lodówki a naszą blachę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Po tym czasie temperaturę w piekarniku zwiększamy do 180 stopni, na ciasto wykładamy rabarbar (odsączając go z powstałego z miodu syropu) i całość posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi. Smacznego!








10 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z kruszonką! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i kusi na całego! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Blogi kulinarne powinny być zakazane. Człowiek czyta i ślina cieknie mu na klawiaturę i co z tym potem zrobić :) A serio to wygląda przepysznie i chyba się skuszę na zrobienie czegoś podobnego. Niespodzianka dla Pani M. Tylko ciiiii...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly