wtorek, 30 grudnia 2014

Sernik z czekoladą. Najprostszy przepis.

Mało pracy a efekt zachwycający. Sernik prosty jak stół, dzięki pieczeniu go w kąpieli wodnej. Idealnie kremowy, wilgotny, po prostu pyszny! Może to być Wasz popisowy numer na zbliżającą się sylwestrową noc :) 
Bardzo polecam!



Składniki: (tortownica 24cm) (inspirowałam się przepisem z "Moich wypieków)

Spód sernika: 
  • 160g ciastek czekoladowych typu Oreo
  • 30 g masła, roztopionego
Ciastka (całe) musimy pokruszyć. Najlepiej to zrobić w malakserze. Do pokruszonych ciastek wlewamy masło i mielimy jeszcze przez chwilę, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę ciasteczkową i dokładnie wylepiamy dno. Wkładamy do lodówki.

Składniki na masę serową:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ

  • 1kg sera na serniki (użyłam Piątnicy z wiaderka, możecie użyć twarogu zmielonego dwukrotnie)
  • serek mascarpone 250g
  • śmietanka 30 lub 36% - 250 ml
  • szklanka drobnego cukru do wypieków ( jeżeli lubimy bardziej słodkie serniki możemy dodać jeszcze kilka łyżek cukru)
  • całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • ziarenka z jednej laski wanilii
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy bardzo krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkiego.
Tortownicę po wyjęciu z lodówki musimy bardzo dokładnie owinąć folią aluminiową, najlepiej dwu-, trzykrotnie tak, żeby po włożeniu tortownicy do naczynia z wodą, nie dostała się ona do ciasta. Tak owiniętą tortownicę umieszczamy w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzątkiem. Po wsadzeniu tortownicy, woda powinna sięgać do połowy jej wysokości.
Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Masa serowa wypełni prawie całą tortownicę, ale sernik pieczony w kąpieli wodnej nie powinien urosnąć. Wkładamy blaszki do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 90 minut. Studzimy sernik i ściągamy obręcz. Czekoladą dekorujemy kiedy sernik wystygnie.

Czekoladowa polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
Czekoladę i masło topimy w misce, ustawionej na garnku z wrzątkiem. Miska nie powinna dotykać wody. 

Smacznego! 




3 komentarze:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly