Bardzo lubię połączenie szpinaku z fetą. Tym razem dodałam makaron chiński i orzeszki piniowe. Bardzo szybkie danie, w sam raz, gdy na przygotowania mamy niewiele czasu. Spróbujcie :)
Składniki:
- opakowanie makaronu chińskiego, ryżowego
- szpinak świeży lub mrożony
- ser feta
- orzeszki piniowe
- czosnek
- sos balsamico (gęsty)
Nie podaję gramatur, ponieważ ilość zależy od tego, ile osób chcemy nakarmić :)
Sposób przygotowania:
1. Makaron zalewamy wrzątkiem, solimy i zostawiamy na kilka minut. (Dokładna instrukcja przygotowania makaronu zapewne znajdzie się na opakowaniu)
2. Na rozgrzaną patelnię dajemy dajemy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy szpinak. Jeżeli używamy świeżego to czekamy, aż liście zwiędną i ich ilość znacznie się zmniejszy. Mrożony szpinak troszkę dłużej musi być na patelni. Dodajemy czosnek potarkowany lub drobno posiekany. Smażymy 1-2 minuty.
3. Dodajemy ser fetę, lekko rozdrobnioną w palcach. Czekamy chwilę aż ser się lekko stopi.
4. Do sera i szpinaku wrzucamy odcedzony makaron. Mieszamy dokładnie.
5. Na suchej patelni rumienimy orzeszki piniowe.
6. Wyłożony na talerz makaron posypujemy orzeszkami i polewamy sosem balsamicznym.
Smacznego!!!
jeszcze nie jadłam makaronu chińskiego ale wszystko wygląda razem bardzo smacznie!!
OdpowiedzUsuń