Sernik na dużą blachę. Nawet jeśli nie znajdzie amatorów, którzy pochłoną go całego, to można go zamrozić w poporcjowanych kawałkach. Gdy tylko najdzie Was ochota na to smaczne ciacho, będzie pod ręką :)
Część biała jest delikatna i kremowa, bo dodałam mascarpone. Część czekoladowa jest intensywna w smaku i cięższa. Bez cukru, bo słodyczy dodaje mu mleko skondensowane słodzone. Czekoladowy spód i czekoladowe kleksy, z których robimy "mazanki"...
Powiem krótko - pyszny ten sernik wyszedł.
Część biała jest delikatna i kremowa, bo dodałam mascarpone. Część czekoladowa jest intensywna w smaku i cięższa. Bez cukru, bo słodyczy dodaje mu mleko skondensowane słodzone. Czekoladowy spód i czekoladowe kleksy, z których robimy "mazanki"...
Powiem krótko - pyszny ten sernik wyszedł.
Składniki na czekoladowy spód: ( blaszka prostokątna 20x30cm)
inspiracja "Moje wypieki"
inspiracja "Moje wypieki"
- 115 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
Do garnka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać
na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się
połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć
do lekkiego przestudzenia. Jajka ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę.
Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując
do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez
około 20 minut. Wyjąć z piekarnika.
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego na serniki ( zmielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 5 jajek
- 2 łyżeczki esencji waniliowej (można pominąć)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Na upieczony i przestudzony spód czekoladowy wylewamy jasną masę serową, wyrównujemy. Na to wykładamy łyżką ciemną masę, robiąc kleksy. Drugą stronę łyżki wkładamy delikatnie w masę serową i robimy "esy floresy" tak, żeby masy delikatnie nam się wymieszały. Ciasto wypełni nam całą blaszkę, po brzegi.
Pieczemy w 150 stopniach przez ok.60 - 70 minut. Poniżej blaszki z sernikiem ustawiamy naczynie z gorącą wodą - pieczenie w "kąpieli wodnej". Po upieczeniu sernik studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!
Pieczemy w 150 stopniach przez ok.60 - 70 minut. Poniżej blaszki z sernikiem ustawiamy naczynie z gorącą wodą - pieczenie w "kąpieli wodnej". Po upieczeniu sernik studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!
uwielbiam serniki a ten wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę smaczny :)
Usuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy to mleko skondensowane ma być zageszczone juz? czyli juz masa czy plynne???
OdpowiedzUsuńPłynne mleko prosto z puszki
Usuń