niedziela, 10 marca 2013

Sernik mleczno-czekoladowy.

Sernik na dużą blachę. Nawet jeśli nie znajdzie amatorów, którzy pochłoną go całego, to można go zamrozić w poporcjowanych kawałkach. Gdy tylko najdzie Was ochota na to smaczne ciacho, będzie pod ręką :) 
Część biała jest delikatna i kremowa, bo dodałam mascarpone. Część czekoladowa jest intensywna w smaku i cięższa. Bez cukru, bo słodyczy dodaje mu mleko skondensowane słodzone. Czekoladowy spód i czekoladowe kleksy, z których robimy "mazanki"...
Powiem krótko - pyszny ten sernik wyszedł.


Składniki na czekoladowy spód: ( blaszka prostokątna 20x30cm)
inspiracja "Moje wypieki"

  • 115 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 115 g mąki pszennej


Do garnka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajka ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego na serniki ( zmielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (można pominąć)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki, oprócz czekolady, umieścić w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia się wszystkiego w gładką masę. Odłożyć ok. 1 szklanki masy serowej do miski i połączyć ją z roztopioną, przestudzoną czekoladą.
Na upieczony i przestudzony spód czekoladowy wylewamy jasną masę serową, wyrównujemy. Na to wykładamy łyżką ciemną masę, robiąc kleksy. Drugą stronę łyżki wkładamy delikatnie w masę serową i robimy "esy floresy" tak, żeby masy delikatnie nam się wymieszały. Ciasto wypełni nam całą blaszkę, po brzegi.
Pieczemy w 150 stopniach przez ok.60 - 70 minut. Poniżej blaszki z sernikiem ustawiamy naczynie z gorącą wodą - pieczenie w "kąpieli wodnej". Po upieczeniu sernik studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego!


 

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly