czwartek, 14 lutego 2013

Drożdżak z serem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z tego przepisu nie powinno sprawić nikomu większych problemów, nawet osobom, które boją się piec  drożdżaki. Jest to przepis, który już pojawił się tu wcześniej. Tym razem połączyłam je z serem. I powstało coś na kształt strucli serowej. Pyszne...




Składniki (na dużą blaszkę):
  • 600 g mąki pszennej (przesiać)
  • 25g świeżych drożdży (jeśli używamy suchych to 12g)
  • 100g cukru
  • szklanka mleka (250ml), ciepłego
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 250g sera białego (ja użyłam twarogu do serników, mielonego)
  • cukier waniliowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany( śmietana ma za zadanie zrobić twaróg mazistym)

Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej dołek i tam wkruszyć drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić, żeby drożdże zaczęły pracować (ok. 15 minut) Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kiedy będzie za bardzo kleiste, podsypujemy delikatnie mąką (powinno odrywać się od miski). Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 60-90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować ser.  Zawinąć całość w roladę, którą nacinamy wzdłuż w dwóch miejscach, powstaną nam w ten sposób 3 części ciasta, które zaplatamy ze sobą jak warkocz (następnym razem postaram się udokumentować to na zdjęciach). Zaplecione ciasto wyłożyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie używamy papieru blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 25 g masła, miękkiego 
  •  płaskich łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temp.180ºC przez około 35 minut. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Ja się trochę boję, ale co tam, niech by tylko takie strachy mojego życia dotyczyły:) Piękny, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego właśnie podkreśliłam, że przy tym przepisie wszystkie strachy są nieuzasadnione :)

      Usuń
  2. wygląda cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. O u mnie też dziś było drożdżowe, ale z jabłkami. Uwielbiam takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i wyszedł piękny zakalec ....:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda...ale może to ser był zbyt wodnisty i stąd takie wrażenie?

      Usuń
  5. Ser na pewno nie był za mokry. Szkoda mi, bo ciasto mi pieknie wyrosło w formie. Ale to nic, i tak spróbuje jeszcze raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się nie zniechęciłaś :) Może spróbuj najpierw zrobić tego drożdżaka bez sera? Z tego przepisu: http://przepisnikkuchenny.blogspot.ie/2013/01/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka-idealne.html. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. termoobieg wlaczyc czy nie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly