Kusiła mnie ta puszka kajmaku od dłuższego czasu...Przepis na te babeczki zobaczyłam na jednym z blogów, wcale nie kulinarnym (polecam :) ). Były tam bardzo zachwalane, więc spisałam przepis. Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut i już można się delektować...No a kto nie lubi bananów i kajmaku?
Składniki: /12 babeczek/
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 40 g drobnego cukru
- 80 g roztopionego masła
- 100 g kremu kajmakowego /sosu karmelowego lub masy krówkowej/
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W dużej misce rozgniatamy banany. Dodajemy do nich jajka, roztopione / ostudzone/ masło, cukier, krem kajmakowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą. Wszystko mieszamy widelcem. Jesli ciasto będzie za gęste możemy dodać - łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Kilka babeczek udekorowałam czekoladowymi groszkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Pycha, pycha, pyycha! :))
OdpowiedzUsuńMniaaam. Kajmak<3.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały:) u nas teraz czas na banany i czekoladę;)
OdpowiedzUsuńbanany i czekolada to kolejne niezawodne połączenie :)
UsuńKajmak i banany w formie babeczek, to jest to! Musiało być pycha!
OdpowiedzUsuń