piątek, 8 lutego 2013

Babeczki z bananami i kajmakiem.

Kusiła mnie ta puszka kajmaku od dłuższego czasu...Przepis na te babeczki zobaczyłam na jednym z blogów, wcale nie kulinarnym (polecam :) ). Były tam bardzo zachwalane, więc spisałam przepis. Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut i już można się delektować...No a kto nie lubi bananów i kajmaku? 


Składniki: /12 babeczek/
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 40 g drobnego cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 100 g kremu kajmakowego /sosu karmelowego lub masy krówkowej/
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W dużej misce rozgniatamy banany. Dodajemy do nich jajka, roztopione / ostudzone/ masło, cukier, krem kajmakowy  i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą. Wszystko mieszamy widelcem. Jesli ciasto będzie za gęste możemy dodać - łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Kilka babeczek udekorowałam czekoladowymi groszkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez  20 minut.




5 komentarzy:

  1. Pycha, pycha, pyycha! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że smakowały:) u nas teraz czas na banany i czekoladę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banany i czekolada to kolejne niezawodne połączenie :)

      Usuń
  3. Kajmak i banany w formie babeczek, to jest to! Musiało być pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly