niedziela, 26 maja 2013

Ciasto francuskie ze szparagami, fetą i czarnymi oliwkami.

Prosta przekąska na wzór tarty, tyle,że w prostokątnej formie i na cieście francuskim. Gotowe ciasto francuskie powoduje, że zyskujemy sporo czasu. 5 minut i pyszne danie wjeżdża na stół. Idealnie się sprawdzi na imprezie...A więc szybko, szybko, bo sezon na szparagi wkrótce się kończy :)


Składniki: (blaszka 20x30 cm)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szparagi (u mnie 9 dorodnych sztuk)
  • ok.60 g sera fety (można użyć też sera pleśniowego)
  • 10 szt. czarnych oliwek
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietany kwaśnej
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1.  Szparagi należy opłukać i odłamać zdrewniałe końce - same ułamią się w odpowiednim miejscu. Zielonych szparagów nie trzeba obierać (bardzo duże, niemłode szparagi można obrać przy samych końcach). Jeśli szparagi są duże to dzielimy je na mniej więcej 5cm kawałki.
2. Wrzucamy je do garnka z gotującą się, posoloną wodą na 3-5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
3. Blaszkę (20 x 30 cm) smarujemy delikatnie masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
4. Wykładamy na blaszkę ciasto francuskie. Układamy na nim kawałki szparagów. 
5. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy 50 ml mleka i śmietany, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę i wszystko mieszamy dokładnie widelcem. Masę tą wylewamy na ciasto i szparagi.
6. Oliwki kroimy, układamy na cieście. 
7. Fetę kruszymy w palcach i również na ciasto.
8. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 - 30 minut.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentuje ta tarta :-) Z chęcią wykorzystam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W ubiegłym tygodniu zaczęłam podobne próby :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly