czwartek, 9 maja 2013

Lizaki z syropu z agawy. Home-made.

Kiedy maluchy chcą coś słodkiego, zaproponujcie im domowe lizaki. Mi pomysł na zrobienie takich lizaków przyszedł do głowy, kiedy zakupiłam butelkę jasnego syropu z agawy. Pyszny smak, lekko karmelowy, niski indeks glikemiczny, zdrowsza niż cukier to tylko kilka informacji o agawie ( więcej możecie przeczytać, np. tu) Co prawda nie miałam specjalnych foremek na lizaki, ale jakoś sobie poradziłam. Patyczki wbite były trochę nietypowo, ale czy to ważne od której strony liżemy lizaki? :)



Składniki (na 6 lizaków):
  • 100 ml syropu z agawy
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru muscovado 
Do garnka o grubym dnie dajemy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10- 15 minut. Trzeba mieszać delikatnie co jakiś czas, żeby nam się nie przypaliło. 
Foremkę (ja użyłam silikonowej foremki na lód) wstawiłam do garnka z zimną wodą, żeby foremka była mniej więcej do połowy swojej wysokości zanużona w wodzie.
Naszą bardzo gorącą! masę,  po zestawieniu z ognia mieszamy do czasu, aż powstała pianka nam zniknie i zobaczymy klarowny karmel. Wypełniamy foremkę. Wbijamy patyczki i zostawiamy do zastygnięcia na 1-2 godziny. Smacznego!  







 


1 komentarz:

  1. Swiatne ! Nie wiedziałam że można zrobić lizaki z syropu z agawy

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly