Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Pyszne, ale... Co, jeśli ktoś jest na diecie? Tradycyjna kruszonka to masło i mąka...
Ale wcale nie musimy rezygnować z tego pysznego deseru, pod warunkiem, że "odchudzimy" naszą kruszonkę :) Wyszło bardzo smacznie i dietetycznie...Polecam!
Składniki:
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 2 banany
- 5 łyżek płatków owsianych
- 3-4 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki ziaren słonecznika ( ja użyłam gotowej mieszanki, drobno posiekanej: słonecznik, pestki dyni, owoce goji i nasiona chia)
- szczypta cynamonu
Rabarbar obrać i pokroić na 1cm kawałki. Banany obrać i pokroić na plastry. Do owoców dodać 2 łyżki syropu z agawy. Wymieszać i odstawić.
W misce wymieszać płatki owsiane z 1-2 łyżkami syropu z agawy, szczyptą cynamonu i ziarnami.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć owoce i przykryć kruszonką. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego!
faktycznie apetycznie wyglada,a ten syrop z agawy to gdzie kupujesz?
OdpowiedzUsuńw sklepach ze zdrową żywnością :)
Usuńa mozesz mi powiedziec jak po angielsku to sie nazywa?
OdpowiedzUsuńagave nectar lub agave syrup, ja używam nectar light. Jest jaśniejszy i łagodniejszy w smaku.
UsuńSmaki, które lubię :)
OdpowiedzUsuń