czwartek, 23 maja 2013

Crumble dietetyczne. Rabarbarowo - bananowe.

Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Pyszne, ale... Co, jeśli ktoś jest na diecie? Tradycyjna kruszonka to masło i mąka...
Ale wcale nie musimy rezygnować z tego pysznego deseru, pod warunkiem, że "odchudzimy" naszą kruszonkę :) Wyszło bardzo smacznie i dietetycznie...Polecam!


Składniki:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 banany
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika ( ja użyłam gotowej mieszanki, drobno posiekanej: słonecznik, pestki dyni, owoce goji i nasiona chia)
  • szczypta cynamonu
Rabarbar obrać i pokroić na 1cm kawałki. Banany obrać i pokroić na plastry. Do owoców dodać 2 łyżki syropu z agawy. Wymieszać i odstawić. 
W misce wymieszać płatki owsiane z 1-2 łyżkami syropu z agawy, szczyptą cynamonu i ziarnami. 
W żaroodpornym naczyniu ułożyć owoce i przykryć kruszonką. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. faktycznie apetycznie wyglada,a ten syrop z agawy to gdzie kupujesz?

    OdpowiedzUsuń
  2. a mozesz mi powiedziec jak po angielsku to sie nazywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. agave nectar lub agave syrup, ja używam nectar light. Jest jaśniejszy i łagodniejszy w smaku.

      Usuń
  3. Smaki, które lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly