Domowa pieczeń z jajkiem. Moje dzieci jadły ją z apetytem. Alternatywa dla wędlin sklepowych, niewiadomego składu, jeśli tylko postaramy się o dobrej jakości mięso mielone. Podam Wam dzisiaj dwa przepisy na wykonanie tej pieczeni: wersja standardowa i beztłuszczowa, dla tych, co są na diecie Dukana.
Składniki: (keksówka 29x11 cm)
- 800g mięsa mielonego (ja użyłam chudziutkiej wieprzowiny)
- 1 jajko + 3 jajka ugotowane na twardo
- bułka czerstwa (namoczyć ją w wodzie)
- duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- smalec gęsi lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli (smalec gęsi daje fajny smak)
- sól, pieprz, ulubione przyprawy ( zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, świeża natka pietruszki, papryka słodka)
Sposób wykonania:
1. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu gęsiego, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać starty czosnek.Mieszać od czasu do czasu, żeby cebula zeszkliła się. Odstawić.
2. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać surowe jajko, namoczoną bułkę( nie trzeba jej bardzo dokładnie odcedzać z wody), przyprawy i lekko przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wyrobić dokładnie mięso.
3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej połowę mięsa. Na środku zrobić delikatne wgłębienie i ułożyć w nim ugotowane na twardo, obrane :) jajka. Całość przykryć resztą mięsa, delikatnie dociskając, żeby mięso otoczyło jajka.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut.
Smacznego!
Wersja dietetyczna (dieta Dukana)*
Składniki: (keksówka 29x11cm)
- 800g mięsa drobiowego mielonego
- 1 jajko surowe + 3 jajka ugotowane na twardo
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek otrąb pszennych
- sól, pieprz, ulubione przyprawy ( zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, świeża natka pietruszki, papryka słodka)
Sposób wykonania:
1. Cebulę podsmażyć na oleju parafinowym lub na suchej patelni teflonowej, dodając wodę, żeby cebula nam się nie spaliła. Dodać czosnek.
2. Mięso wymieszać z surowym jajkiem, otrębami i przyprawami. Możemy dodać dla zaostrzenia smaku łyżkę koncentratu pomidorowego bez cukru. Jeśli masa będzie za sucha możemy dodać kolejne surowe jajko. Dokładnie wyrobić.
3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej połowę mięsa.
Na środku zrobić delikatne wgłębienie i ułożyć w nim ugotowane na
twardo, obrane :) jajka. Całość przykryć resztą mięsa, delikatnie
dociskając, żeby mięso otoczyło jajka.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec pieczeń ok. 60 minut.
Smacznego!
* niestety nie mam zdjęć pieczeni dietetycznej, ale wyglądała prawie identycznie jak ta standardowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.