Ulubiony moich dzieci. Domowy chleb tostowy - żółciutki od mąki kukurydzianej, miękki i ...szybko znika. Piekę kolejny bochenek, bo najbardziej smakuje opiekany w tosterze. Jeśli i Wasze dzieci lubią tostowane pieczywo, nie czekajcie dłużej...
Przepis znaleziony w "Pracowni wypieków".
Składniki: (keksówka 29x11 cm)
- 20 g drożdży świeżych
- 250 ml cieplej wody
- 2 łyżeczki syropu z agawy ( możemy zastąpić miodem)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 60 g semoliny, drobno mielonej (ja używam mąki kukurydzianej)
- 350 g mąki pszennej
1. Do miseczki pokruszyć drożdże i dodać wodę (całą). Wymieszać dokładnie, żeby drożdże rozpuściły się. Następnie dodać oliwę, sól, syrop z agawy.
2. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski.
3. Do mąki wlać płynne składniki i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
4. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrytej ściereczką na ok.40 - 60 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
5. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, Przekładamy ciasto, którego wierzch smarujemy oliwą lub olejem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasz chleb 30-35 minut. Studzimy bochenek na kratce.
Smacznego!
Oo, cos dla mojego P., on wcina tostowy chleb codziennie. ;)
OdpowiedzUsuńdomowy chlebuś to zdrowsza alternatywa dla tego ze sklepu :)
Usuń:) i smakuje tak samo...
OdpowiedzUsuńNagle nabrałem ochoty na tosta, ale również na wznowienie wypiekania chleba. Już dawno nie robiłem, a przecież swojski chlebek jest pyszny. Chyba znów zacznę. Dzięki za inspiracje.
OdpowiedzUsuń:) domowy chlebuś to jest to...
UsuńPozdrawiam serdecznie!