wtorek, 14 maja 2013

Domowy chleb tostowy. Łatwy.

Ulubiony moich dzieci. Domowy chleb tostowy - żółciutki od mąki kukurydzianej, miękki i ...szybko znika. Piekę kolejny bochenek, bo najbardziej smakuje opiekany w tosterze. Jeśli i Wasze dzieci lubią tostowane pieczywo, nie czekajcie dłużej...

Przepis znaleziony w "Pracowni wypieków".


Składniki: (keksówka 29x11 cm)

  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml cieplej wody
  • 2 łyżeczki syropu z agawy ( możemy zastąpić miodem)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g semoliny, drobno mielonej (ja używam mąki kukurydzianej)
  • 350 g mąki pszennej
1. Do miseczki pokruszyć drożdże i dodać wodę (całą). Wymieszać dokładnie, żeby drożdże rozpuściły się. Następnie dodać oliwę, sól, syrop z agawy.
2. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski.
3. Do mąki wlać płynne składniki i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
4. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrytej ściereczką na ok.40 - 60 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
5. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, Przekładamy ciasto, którego wierzch smarujemy oliwą lub olejem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy  do 200 stopni i pieczemy nasz chleb 30-35 minut. Studzimy bochenek na kratce.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Oo, cos dla mojego P., on wcina tostowy chleb codziennie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domowy chlebuś to zdrowsza alternatywa dla tego ze sklepu :)

      Usuń
  2. :) i smakuje tak samo...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nagle nabrałem ochoty na tosta, ale również na wznowienie wypiekania chleba. Już dawno nie robiłem, a przecież swojski chlebek jest pyszny. Chyba znów zacznę. Dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) domowy chlebuś to jest to...
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly