Pogoda w Irlandii nie rozpieszcza. Wieje i pada...A ja na przekór wszystkiemu, serwuję rodzince ciasto typowo letnie :) Smaki przywołują wspomnienie ciepłych dni, w zaciszu domowym pałaszujemy kolejne kawałki i marzymy o wakacjach.
Ciasto i Wam polecam, bez względu na to jaką pogodę macie za oknem :)
Maślane, ucierane ciasto, w nim zatopione kawałki rabarbaru i truskawek a na to pyszna, chrupiąca kruszonka. Polecam!
Ciasto znalezione u Doroty na "Moich wypiekach".
Składniki na ciasto: (blaszka 20x30cm)
- 170 g masła
- 1 szklanka (250 ml) drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki ( odsypać 1/4 szklanki, będzie nam potrzebna do owoców)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki i 2 łyżkami brązowego cukru.
2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać.
3. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia się składników po każdym dodanym jajku. Dodać ekstrakt z wanilii, jeśli używamy.
4. Do masy maślanej wsypać mąkę, wymieszać szpatułką.
5. Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać, ułożyć owoce i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 115 g masła, roztopionego
- 3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok.50-60 minut. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
najlepsze ciacho z owocami:)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
UsuńWygląda cudownie, a kruszonka kusi kusi bardzo !
OdpowiedzUsuńbardzo polecam, bo ciacho jest pyszne :)
Usuńświetne to ciasto wyszło
OdpowiedzUsuńmoje ulubione
OdpowiedzUsuń