poniedziałek, 13 maja 2013

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.

Pogoda w Irlandii nie rozpieszcza. Wieje i pada...A ja na przekór wszystkiemu, serwuję rodzince ciasto typowo letnie :) Smaki przywołują wspomnienie ciepłych dni, w zaciszu domowym pałaszujemy kolejne kawałki i marzymy o wakacjach.
Ciasto i Wam polecam, bez względu na to jaką pogodę macie za oknem :)
Maślane, ucierane ciasto, w nim zatopione kawałki rabarbaru i truskawek a na to pyszna, chrupiąca kruszonka. Polecam!

Ciasto znalezione u Doroty na "Moich wypiekach".


Składniki na ciasto: (blaszka 20x30cm)

  • 170 g masła
  • 1 szklanka (250 ml) drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ( odsypać 1/4 szklanki, będzie nam potrzebna do owoców)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki i 2 łyżkami brązowego cukru.
2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać. 
3. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia się składników po każdym dodanym jajku. Dodać ekstrakt z wanilii, jeśli używamy. 
4. Do masy maślanej wsypać mąkę, wymieszać szpatułką. 
5. Blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać, ułożyć owoce i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 115 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki jasnego, brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok.50-60 minut. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 





6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly