To mój najlepszy sernik na zimno jaki zrobiłam. O taką konsystencję serową mi chodziło :) Delikatna, rozpływająca się w ustach, aksamitna... Pyszna! Nie miałam akurat innych owoców, więc użyłam brzoskwiń z puszki, ale jak tylko przyjdzie lato i sezon na truskawki, to będzie pierwsze ciasto jakie zrobię. Bardzo polecam. Pracy niewiele a efekt zachwycający.
Składniki (tortownica 24cm):
- 600g sera na serniki (np.Piątnica)
- 250g serka mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 1 galaretka (np. truskawkowa)
- cukier waniliowy (16g)
- 1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć)
- biszkopty
- owoce ( ja użyłam brzoskwiń z puszki)
- galaretka (u mnie poziomkowa)
2. Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, dodać cukry i esencję waniliową. Wszystko wymieszać mikserem.
3. Do masy serowej wlać powoli przestudzoną galaretkę i wszystko wymieszać.
4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i sprawdzić czy tortownica jest szczelna.
5. Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty.
6. Wylać masę serową i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
7. Kolejną galaretkę przygotować wg wskazówek na opakowaniu i zostawić do wystygnięcia i lekkiego ścięcia.
8. Po zastygnięciu masy serowej ułożyć brzoskwinie lub inne owoce i zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!
Prezentuje się przepysznie! Poza tym to zdecydowanie coś dla mnie, bo uwielbiam mascarpone :-)
OdpowiedzUsuńoj ja też :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj :) zamiast brzoskwiń dałam truskawki :) przeeeepyszny!
OdpowiedzUsuńnie mogę doczekać się sezonu truskawkowego...Na pewno będzie powtórka tego sernika :)
UsuńZ truskawkami jest przeeeeeepysznyyyyy :-) palce lizać!! a dzieci proszą żebym zrobiła kolejne :-)
OdpowiedzUsuńnasz ulubiony :)
Usuńcześć, powyższe proporcję są na jakiej wielkości tortownice?
OdpowiedzUsuńtortownica 24 cm :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik z tego przepisu
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziś robię po raz drugi. Poprzednio wyszedł pyszny:)
OdpowiedzUsuńto nasz ulubiony :)
UsuńDziewczyny a dajecie zawsze galarerke do masy serowej, czy mozna bez:)?
OdpowiedzUsuńgalaretka zastępuje żelatynę. Można dodać żelatyny samej :)
Usuń