Popularne ciasto zrobione wg przepisu Nigelli. Mocno czekoladowe przykryte puszystą bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone. Pyszne i bardzo łatwe. I musi klapnąć! No taki przepis, więc o porażce nie ma mowy... (Karolina, oko puszczam do Ciebie... ;)
Tym ciastem świętuję małą rocznicę :) Równy rok temu zamieściłam pierwszego posta...Nawet nie podejrzewałam, że to taka frajda będzie :) Zaczynałam dietetycznie, ale jak to bywa z postanowieniami...poszły swoją drogą. Ale być może, niedługo znowu pojawią się przepisy "odchudzone"...
Dziękuję Wam, że zaglądacie, że korzystacie, że próbujecie i smakujecie :)
M.
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jajek
- 160 g cukru
- starta skórka z pomarańczy (niekoniecznie)
- 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie, ja dodałam Baileys`a)
Na wierzch:
- 500 ml śmietany kremówki
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
- serek mascarpone (250 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzić.
- 2 całe jajka i 4 żółtka ( białka użyjemy do piany) ubijamy z 5 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy skórkę jeśli używamy i likier.
- Powoli do masy jajecznej wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy na małych obrotach miksera.
- W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, którą następnie delikatnie przekładamy do ciasta. Mieszamy łyżką.
- Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wlać ciasto.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut. Ciasto mocno wyrośnie i może popękać, po wystygnięciu zapadnie się środek. W to wgłębienie nakładamy ubitą śmietanę: śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, można dodać likier. Wierzch posypujemy kakao lub startą czekoladą.
ciasto wydląda niebiańsko, czekolada i śmietana pycha!!!
OdpowiedzUsuńpiękna jest ta chmura pełna czekolady
OdpowiedzUsuńRocznicowe ciasto prezentuje się świetnie! Gratulacje z okazji Pierwszego Roku :-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Czekolada i śmietana - połączenie idealne :} Pyszności!
OdpowiedzUsuń