wtorek, 15 stycznia 2013

Czekoladowa chmura. Chocolate cloud cake.


Popularne ciasto zrobione wg przepisu Nigelli. Mocno czekoladowe przykryte puszystą bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone. Pyszne i bardzo łatwe. I musi klapnąć! No taki przepis, więc o porażce nie ma mowy... (Karolina, oko puszczam do Ciebie... ;)

Tym ciastem świętuję małą rocznicę :) Równy rok temu zamieściłam pierwszego posta...Nawet nie podejrzewałam, że to taka frajda będzie :) Zaczynałam dietetycznie, ale jak to bywa z postanowieniami...poszły swoją drogą. Ale być może, niedługo znowu pojawią się przepisy "odchudzone"... 

Dziękuję Wam, że zaglądacie, że korzystacie, że próbujecie i smakujecie :)

M. 
 


Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • starta skórka z pomarańczy (niekoniecznie)
  • 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie, ja dodałam Baileys`a)
Na wierzch:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
  • serek mascarpone (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania 
  1. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Ostudzić.
  2.  2 całe jajka i 4 żółtka ( białka użyjemy do piany) ubijamy z 5 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy skórkę jeśli używamy i likier.
  3. Powoli do masy jajecznej wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy na małych obrotach miksera. 
  4. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, którą następnie delikatnie przekładamy do ciasta. Mieszamy łyżką. 
  5. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wlać ciasto.
  6. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut. Ciasto mocno wyrośnie i może popękać, po wystygnięciu zapadnie się środek.  W to wgłębienie nakładamy ubitą śmietanę: śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, można dodać likier. Wierzch posypujemy kakao lub startą czekoladą. 
Smacznego!!! 






4 komentarze:

  1. ciasto wydląda niebiańsko, czekolada i śmietana pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna jest ta chmura pełna czekolady

    OdpowiedzUsuń
  3. Rocznicowe ciasto prezentuje się świetnie! Gratulacje z okazji Pierwszego Roku :-))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekolada i śmietana - połączenie idealne :} Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly