Pizza. Ile osób - tyle upodobań. I to dotyczy zarówno ciasta, jak i tego, co na nim. Ja podam Wam przepis na idealne, dla mnie, ciasto na pizzę. Nie sprawia kłopotu przy wyrabianiu, pięknie wyrasta i jest mięciutkie. A co położycie na nim? To już Wasza decyzja...
Ciasto na pizzę : (z tych proporcji robię okrągłą pizzę 26cm i prostokątną 20x30cm)
- 2 szklanki mąki (szklanka 250ml)
- 200 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej. Do szklanki z ciepłą wodę wkruszyć drożdże, dodać cukier i wszystko wymieszać. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne, bez grudek. Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie, wbić w nie pięść, żeby je odgazować. Podzielić na dwie porcje, uformować pizzę. Ja blaszki wykładam papierem do pieczenia, który delikatnie natłuszczam olejem. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i układam ulubione dodatki. Jeżeli nie chcecie, aby ser mocno się przypiekł dodajcie go na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 - 30 minut. Pizza na zdjęciu była z pieczarkami, cebulą, serem brie, szynką, tuńczykiem, mozzarellą i cheddarem. Posypana suszonym oregano.
Sos pomidorowy:
- passata pomidorowa z kartonu (gęsty przecier z pomidorów)
- 2 ząbki czosnku (starte)
- zioła prowansalskie, bazylia
- sól, pieprz
Smacznego!!!
Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNa ile czasu odstawia sie ciasto by wyroslo?
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy od drożdży i ich świeżości. Czasami jest to godzina, czasami 90 minut. Dlatego nie określiłam czasu wyrastania, ciasto musi podwoić swoją objętość.
Usuń