O tym, że dom pachnie cudownie, kiedy piecze się ciasto drożdżowe pisać Wam nie muszę...
Ale napiszę, że to ciasto jest puszyste, mięciutkie, maślane i ma mnóstwo przepysznej kruszonki.
Ciasto drożdżowe idealne! Bardzo polecam...
Składniki (blacha 20x30cm):
- 600 g mąki pszennej (przesiać)
- 25g świeżych drożdży (jeśli używamy suchych to 12g)
- 100g cukru
- szklanka mleka (250ml), ciepłego
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 100 g masła (roztopionego)
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę
przesiać do dużej miski, zrobić w niej dołek i tam wkruszyć drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie lekko kleiste, ale powinno odrywać się od miski.
Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do
podwojenia objętości (około 60-90 minut).
Po
tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie używamy papieru blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w
ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do
piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 25 g masła, miękkiego
- 5 płaskich łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temp.180ºC przez około 35 minut. Smacznego!
Właśnie upiekłam drożdżówkę, dodałam jedynie rodzynki. Jest przepyszna :) Chciałabym prosić wykonawcę i tytuł piosenki, grającej na blogu, bardzo mi się spodobała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
OdpowiedzUsuńA piosenka to jedna z moich ulubionych :Club Des Belugas - "Wearing Out My Shoes"
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję, teraz jest i moją ulubioną :D
OdpowiedzUsuńna jaka dużą blachę jest przepis mogłabym wiedzieć wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuń20x30 cm (już to dopiszę)
najlepsze ciacho jakie zrobiłam
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńsuper drożdżówka, polecam!!!!!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńJutro zabieram się za pieczenie. Wygląda znakomicie! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper. Pozdrawiam
UsuńPierwszy raz w życiu piekłam ciasto drożdżowe i wyszło przepyszne, jak u mamy. Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam
Usuń