sobota, 12 stycznia 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Idealne.


O tym, że dom pachnie cudownie, kiedy piecze się ciasto drożdżowe pisać Wam nie muszę...
Ale napiszę, że to ciasto jest puszyste, mięciutkie, maślane i ma mnóstwo przepysznej kruszonki.
Ciasto drożdżowe idealne! Bardzo polecam...



Składniki (blacha 20x30cm):
  • 600 g mąki pszennej (przesiać)
  • 25g świeżych drożdży (jeśli używamy suchych to 12g)
  • 100g cukru
  • szklanka mleka (250ml), ciepłego
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej dołek i tam wkruszyć drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie lekko kleiste, ale powinno odrywać się od miski. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 60-90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli nie używamy papieru blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:
  • 25 g masła, miękkiego 
  •  5 płaskich łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temp.180ºC przez około 35 minut. Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Anonimowy1/5/13

    Właśnie upiekłam drożdżówkę, dodałam jedynie rodzynki. Jest przepyszna :) Chciałabym prosić wykonawcę i tytuł piosenki, grającej na blogu, bardzo mi się spodobała. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że smakuje :)
    A piosenka to jedna z moich ulubionych :Club Des Belugas - "Wearing Out My Shoes"
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy1/5/13

    Dziękuję, teraz jest i moją ulubioną :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy23/5/13

    na jaka dużą blachę jest przepis mogłabym wiedzieć wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy26/4/14

    najlepsze ciacho jakie zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy30/11/14

    super drożdżówka, polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro zabieram się za pieczenie. Wygląda znakomicie! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy29/3/20

    Pierwszy raz w życiu piekłam ciasto drożdżowe i wyszło przepyszne, jak u mamy. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly