wtorek, 22 stycznia 2013

Babeczki czekoladowe z bananami (N. Lawson)

Klasyka gatunku. Niezawodna, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub, gdy odwiedzi nas ktoś znajomy. Dwie miski, składniki suche i mokre i po 20 minutach pachnie obłędnie...Przepis od niezawodnej Nigelli Lawson, ode mnie tylko dodatek orzechów pekan. Polecam!




Składniki : (na 12 szt)
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 100 g brązowego cukru
Do jednej miski przesiać mąkę, sodę, kakao. Wymieszać. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, dodać olej, jajka, cukier. Dokładnie wymieszać (łyżką). Mokre składniki przelać do suchych i ponownie łyżką dokładnie wymieszać. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i umieszczamy w nich ciasto (mniej więcej do 3/4 wysokości). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.


  
Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Gdzie bym dziś nie zajrzał to wszędzie słodkości :)
    No nic, chyba trzeba będzie skosztować nie co kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wyglądają te babeczki! Z przyjemnością bym skosztowała:)
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly