sobota, 21 listopada 2015

Sernik na zimno z jogurtu greckiego i ricotty.

Przygotowania do zrobienia tego sernika trzeba zaplanować 1-2 dni wcześniej. Dlaczego? Otóż dlatego, że zakupiony jogurt grecki musi poleżeć na sitku właśnie, dzień lub dwa. Potem już wszystko jest ekspresowe :) Mieszamy składniki i do lodówki. Ja użyłam truskawek, ale mogą to być dowolne owoce, jakie lubicie. To co, robimy?



Pierwszą czynnością, jaką należy zrobić jest wyłożenie gazą durszlaka i przełożenie na nią jogurtu greckiego. Jogurt zostawiamy w lodówce na dzień lub dwa i pozwalamy, żeby odciekła serwatka. Mi wyszło z dwóch jogurtów greckich (2 x 500 g) 690 g sera, coś w rodzaju serka homogenizowanego. 

Spód z ciastek:
  • 140 g ciastek digestive z czekoladą
  • 100 g roztopionego masła
Ciastka rozdrabniamy w malakserze i dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wysypujemy masę ciasteczkową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 1/2 godziny.

Wierzch ciasta:
  • galaretka ( u mnie truskawkowa)
  • owoce ( użyłam truskawek)
1. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (rozpuszczamy w 500 ml wrzątku). Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego ścięcia.

Składniki na masę serową: (tortownica 24 cm)

  • 690 g sera z  jogurtu greckiego po odsączeniu (patrz wyżej)
  • 250 g ricotty
  • 120 g drobnego cukru do wypieków (ilość cukru zależna jest od waszych preferencji smakowych i od kwaskowatości jogurtu jakiego używacie)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 galaretka np.truskawkowa lub jeśli chcecie użyć żelatyny to 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku albo 4 listki żelatyny
1. Ja użyłam galaretki truskawkowej zamiast żelatyny. Rozpuściłam ją w 100 ml wrzątku. Odstawiłam do ostudzenia. Jeśli używacie żelatyny w listkach, to należy ją namoczyć w wodzie, aż zmięknie. Odsączamy i rozpuszczamy z 4 łyżkami wody, w garnku na minimalnym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy dokładnie i dodajemy do reszty masy serowej. Mieszamy dokładnie mikserem. 
2.  Ser z jogurtu greckiego, ricottę, cukier, ekstrakt waniliowy mieszamy dokładnie. Jeśli masa wymaga dosłodzenia, robimy to. Do przygotowanej wcześniej galaretki (rozpuszczonej w 100 ml wrzątku) dodajemy 2 łyżki masy serowej i dopiero wtedy całość dodajemy do masy serowej.
3. Na zastygniętą masę ciasteczkową wykładamy masę serową i wstawiamy wszystko do lodówki. 
4. Kiedy masa serowa lekko się zetnie, wylewamy na nią przygotowaną wcześniej( rozpuszczoną w 500 ml wrzątku), wystudzoną i lekko ściętą galaretkę i układamy owoce. Wszystko wkładamy, najlepiej na noc do lodówki. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Robię za tydzień :) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.

Podobne posty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly